Fra mange hold kommer meldinger om at Googles Adsense trekker annonser fra høyreorienterte nettsteder. Det er et angrep på ytringsfriheten. Det meldes ikke om noen tilsvarende innstramming på venstresiden. Tvert om blir venstreorienterte ofte brukt som sakkunnskap om politiske motstandere.

Samhällsnytt, tidligere Avpixlat, har mistet Adsense-annonser. Dermed faller halvparten av inntektene bort.

Det er bemerkelsesverdig at selskaper som har tilnærmet monopol kan skalte og valte med ytringsfriheten.

I Sveriges tilfelle er det regjeringen selv som har tatt initiativ til sensuren. Regjeringen Löfven har tatt en «Merkel» og bedt tech-selskapene innføre sensur. Sverige er spesielt.

De största IT-jättarna – däribland Google, Youtube, Facebook och Twitter – kallades till ett möte på regeringskansliet med ämnet ”Olagligt och skadligt innehåll” på nätet och hur man gör för att ta bort det. På mötet som ägde rum torsdagen den 12 april och pågick i 1,5 timme närvarade flera representanter från regeringen inklusive justitieministern Morgan Johansson (S) och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp). Mötet sker under hot om att ändra lagstiftning om företagen inte går med på regeringens villkor frivilligt, som uttalades av Peter Eriksson.

I et brev til regjeringen i forkant av møtet skriver youtube at de har tatt bort Granskning Sverige, som benyttet venstresidens metoder mot dem selv: Dvs de oppsøkte kjente personer i medier og politikk og stilte dem til ansvar. Dette likte personene dårlig.

Digitale armeer 

Google og Facebook ansetter nå hele armeer av sensorer som har til opphold å luke ut uønsket materiale. Alt er selvsagt ikke høyreorientert, men det inngår i pakken.

Samtidigt avslöjar Youtube flera viktiga förändringar som kommer under 2018. Däribland lovar Youtube och Google (som numera äger Youtube) att ha totalt 10 tusen personer anställda specifikt för att övervaka ”innehåll”, eller med andra ord arbeta som censorer på Googles plattformar.

I tillegg mobiliseres nå kunstig intelligens. Utviklingen av roboter som leser innhold skjer i rasende tempo og vil også kunne anvendes på hat-innhold, skryter youtube.

Frivillige organisasjoner

Youtube har ingen betenkeligheter med å samarbeide med frivillige organisasjoner som bidrar til å rense nettet.

Utöver detta meddelar Youtube att drygt hundra frivilliga organisationer numera arbetar i Googles Trusted Flagger Program, som ger dem möjlighet att mass-flagga kanaler och konton som upplevs strida mot policyvillkor:

”Under de senaste veckorna har vi kontaktat ytterligare organisationer i Sverige som bättre kan hjälpa oss att identifiera skadligt innehåll och nya trender”, skriver Youtube i brevet till regeringen.

Youtube virker å være blottet for motforestillinger. Hvem er det som ønsker å identifisere «skadelig innhold»?

Facebook takket nei til møtet da et slikt møte under normale omstendigheter ville medført et referat som var offentlig tilgjengelig.

Men det ble ikke ført referat, og når Samhällsnytt spør Karin Friberg i justisdepartementet kan hun ikke svare på hva hatefull tale er.

Expressens sjefredaktør Thomas Matsson var med og vil gjerne være med på arbeidet mot «mørkerkraftor»

Samtidigt som regeringen diskuterar ”mörkerkrafter” med IT-bolagen verkar Google skrida till verket för att bekämpa dem. Samhällsnytt får ett mejl som gäller en artikel publicerad tre veckor innan. Som onlinetidning är vi beroende av reklam – och den annonseringstjänst som ger bäst avkastning ägs av Google och heter Google AdSense. Klippet som klagomålet gäller ligger på Googles egen tjänst – Youtube. Av mejlet framgår att annonserna stängs just på grund av den artikeln och att Samhällsnytt kan begära en granskning..

Samhällsnytt klager, men i stedet for behandling får avisen beskjed om at de er kastet ut av Adsense. De forsøker en mindre inntektsbringende versjon av Adsense, men heller ikke her får de delta.

Det spesielle med kommunikasjonen er at den er ansiktsløs. Det underskrives bare med «Googles Adsenseteam»

Verdens mektigste selskap innen informasjonsteknologi møter ikke kundene ansikt til ansikt. Står ikke til rette og forklarer seg.

Det er politikerne som har latt denne situasjonen utvikle seg.

 

Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av “politiskt innehåll”

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂