Elsa Widding, Sverigedemokraterna. Skjermdump Riks. 

Også svenskene er rammet av strømpriskrisen, og en profilert sverigedemokrat krever slutt på «uansvarlig prat om å nå klimamål». Hun vil at det fokuseres på langt viktigere problemer.

I Sverige er strømsituasjonen for befolkning og næringsliv minst like ille som i Norge. Svenske politikere har vært opptatt av det såkalte grønne skiftet, og sørget for å legge ned det meste av kjernekraft i landet.

Resultatet per høsten 2022 er et land med skyhøye strømpriser og betydelige økonomiske problemer for innbyggere og bedrifter.

Sverigedemokraterna er det eneste av de større partiene som har våget å sette det minste spørsmålstegn ved fortellingen om såkalt klimakrise og hvor viktig det skal være med «grønt skifte» og full energiomstilling.

De øvrige partier, og ikke minst de store mediene, har kjørt på i en ensidig kampanje omkring dette, slik tilfellet også er i Norge.

Nå får hele samfunnet svi, og medier og politikere er travelt opptatt med å lage forklaringer blant annet knyttet til Ukraina-krig og noe som hevdes så være uvanlig kaldt vær.

Sverigedemokraternas riksdagsrepresentant Elsa Widding er en av få røster som påpeker hvor galt dette er i ferd med å gå, og hvor de reelle årsakene til problemene ligger.

Widding er rett og slett en voksen dame som har hørt nok tøv, og med sin bakgrunn som sivilingeniør i energibransjen vet hun hva hun snakker om.

Samnytt skriver om saken:

I ett inslag på Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks som publicerades på onsdagen gästar riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) programmet. Där tar hon upp konsekvenserna av tidigare regeringars klimatpolitik som nu fått fullt utslag med nedlagt kärnkraft, elbrist och skyhöga elpriser.

Avisen fortsetter, og kommer inn på hvordan visse grupper i samfunnet rammes ekstra hardt:

Widding menar att dagens situation bör fungera som ett wake up call för politikerna. Hon läser upp ett brev från en läkare som vittnar om hur många pensionärer denna träffat överväger att begå självmord på grund av den tuffa ekonomiska sitsen.

–De kommer inte klara av vintern utan att hamna hos fogden, läser Widding ur brevet där det pekas som den ultimata förnedringen för den hårt arbetande och skattebetalande generationen.

De har inte heller råd att köpa mat eller julklappar till barnbarnen och lever i 14-15 grader hemma – direkt hälsofarligt för äldre.

Ifølge Elsa Widding er det nå på høy tid med drastiske grep, og at det blir slutt på pratet om klimamål:

– Det är dags nu att göra någonting åt den här situationen och sluta en gång för alla att på det ansvarslösa sättet prata om att vi ska nå klimatmål, säger Widding.

Widding påpeker en sammenheng som også finnes i både Norge og en rekke andre vestlige land:

Hon konstaterar samtidigt att det är partierna som driver detta hårdast som också varit med att lägga ned Sveriges fossilfria energisystem.

Hun mener også dagens borgerlige regjering, som Sverigedemokraterna samarbeider med, er på villspor:

– Men jag är inte överens med regeringen vad gäller klimatmålen, jag tycker att vi ska sätta dem på «hold». Det viktiga är att människor överlever den här vintern.

Widding er tydelig på hvem som har skylden for elendigheten:

Vidare klargör hon att det är tidigare regeringar som bär ansvaret för det som nu skett.

– De som är skyldiga är den regering vi haft, eller de partier som röstat för att lägga ned kärnkraften. Jag anklagar inte den här regeringen, utan förväntar mig att den sopar upp efter den förra.

Mange nordmenn vil ønske seg et tilsvarende, frittalende oppgjør fra stortingspolitikere her i landet.

Les også: 

Opphetet diskusjon om klima i Riksdagen

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.