Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson er skeptisk til svenske klimamål. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300

Sverigedemokraterna mener at Sveriges betydning for verdens klima er liten – og at de nasjonale målene bør avskaffes. Men de borgerlige partiene M, KD og L står fortsatt bak Sveriges klimamål.

Også i svensk politikk råder det en forestilling om at landet har en svært stor betydning for verdens klima, og at det er avgjørende å pressen igjennom så høye såkalte klimamål som mulig, snarest mulig.

Men hos Sverigedemokraterna (SD) begynner man å bli nokså lei av denne fortellingen. Og etter at partiet har fått innflytelse som støtteparti for den nye, borgerlige regjeringen, betyr det plutselig noe hva SD mener.

Man er ikke lenger et ignorert parti på sidelinjen.

Samnytt skriver om Sverigedemokraternas utspill i saken:

Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen säger till SvD att han vill inleda en diskussion om att se över de nationella klimatmålen.

Han säger också att Tidöavtalet öppnar för att klimatmålen kan slopas – men att det kan bli svårt på grund av de tre regeringspartierna.

– Jag tror att det kan bli svårt eftersom de andra har investerat mycket trovärdighet i detta. Men klimatmålen är ju fortfarande bara text på ett papper.

Ulike syn i partiet 

Sverigedemokraterna virker ikke klare for et felles oppgjør med det gjengse klimasynet i svensk politikk. Noen i partiet er foreløpig nokså avmålte i sine synspunkter, men man går likevel lenger enn det som til nå har vært vanlig i svenske riksdagspartier.

Bare det å ytre en viss tvil om de offisielle klimasannheter, har til nå vært fullstendig tabu. Slik det også til en viss grad er i Norge.

Samnytt siterer en noe mer forsiktig representant for partiet, men også han målbærer skepsis til den nåværende politikken i landet:

Även Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas landsbygdspolitiske talesperson, har yttrat sig i frågan. Nyligen sade han till Expressen att man bör uppfylla en konservativ försiktighetsprincip i frågan.

– Jag tycker att vi bör ha en konservativ försiktighetsprincip, att man ska ta de varningar som kommer från forskare på allvar, att vi ska försöka hålla nere våra utsläpp i så hög grad som det går, men vi måste också väga in andra intressen och andra aspekter, sade han.

En person i Sverigedemokraterna som har vært nokså tydelig, er imidlertid partilederen selv, Jimmie Åkesson. Han virker å være nokså klar for å skrote hele bunten av såkalte klimamål:

Partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att det inte finns något egenvärde i att Sverige når 2030-målen, skriver Samnytt.

Norske FrP sammenlignes ofte med Sverigedemokraterna, men i FrP er man nokså nølende med å lansere noen alternativ og kritisk klimapolitikk.

Riktignok er man i FrP kritisk til mye av de andre partienes mest vidtrekkende klima-dogmer. Men noe endelig farvel til mer eller mindre meningsløse begreper som «klimatrusler» og «grønt skifte» har man enn å ikke tatt i Sylvi Listhaugs FrP heller.

Dog har enkelte profilerte personer i FrP, som Carl I. Hagen, vært svært tydelige på at hele klimasaken i stor grad er basert på bløff og overdrivelser:

Carl I. Hagen skriver om «alarmistene i Glasgow»

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.