Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

I Göteborg kommune gjøres det en nokså spesiell politisk prioritering, ved at omsorgsboliger for eldre ikke får luftavkjøling i sommerheten. Man mener det kan gå ut over klimamålene.

Høy varme i små offentlige, trange eldreboliger kan være en trussel mot de eldres helse i sommermånedene. Dette er vanligvis enkelt å løse med luftavkjøling, også kjent som air condition.

Men i Göteborg er nå også dette blitt en problem. For der har kommunen funnet ut at bruken av luftkjølingsanleggene kan utgjøre en trussel for klimamålene.

Og i prioriteringen mellom eldre innbyggeres liv og helse på den ene siden, og såkalte klimamål på den andre, er valget enkelt for myndighetene.

Klimaet går foran alt.

Samnytt omtaler saken.

Kommun offrar äldres hälsa för att nå klimatmål: ”Hoppas att jag dör”, skriver avisen innledningsvis.

Samnytt utdyper:

På Sandarnas vård- och omsorgsboende i Göteborg plågas 101-åriga Mary av solen som värmer upp hennes rum till nästan 30 grader under sommaren. Den outhärdliga värmen beror på att Göteborgs stad har som policy att inte installera så kallad komfortkyla i vårdboenden.

I februar flyttet beboeren Mary Trygg inn i det nybygde omsorgsboligbygget der solen står rett inn mot de store vinduene.

– Det är förfärligt här i värmen, säger Mary Trygg till Göteborgs-Posten.

– Den som har ritat detta har inte tagit hänsyn till hur de äldre vill ha det.

I tillegg til at romtemperaturen kan stige til 30 grader på de varmeste dagene, står også luften inne stille og gjør det tungt å puste både i beboernes rom og i fellesrommene.

Helserisiko

Disse forholdene kan bli en helsetrussel for gamle og svake mennesker, skriver Samnytt.

Enligt Linda Norlin, tillförordnad avdelningschef för vård- och omsorgsboende i Göteborg, har alla boenden i kommunen en tydlig rutin som skickas ut när utetemperaturen når över 26 grader. Denna går ut på att dra ner persiennerna och sätta fram portabla fläktar och luftkylare.

På Folkhälsomyndigheten säger utredare Elin Andersson att en innetemperatur över 26 grader ökar risken för hälsoproblem och kan vara dödligt samt att äldre personer med nedsatt hälsa är extra känsliga.

Klimamål prioriteres

For å nå klimamålene, har Göteborg kommune som policy å ikke installere såkalt komfortkjøling på kontorer, sykehjem eller skoler.

– Då blir det svårt att hålla nere temperaturen, när det blir de här topparna i vädret, konstaterar Rikard Larsson, regionchef på Hemsö fastighets AB som byggde fastigheten på uppdrag av Göteborgs stad.

Kjøleanlegg beskrives også som et kostnadsspørsmål, og kan bidra til økt leie.

Situasjonen skaper resignasjon hos beboere som 101 år gamle Mary Trygg.

– Jag får väl dö här, så fort som möjligt. Jag hoppas att jag dör så att jag slipper detta, säger Mary.

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.