Generaldirektør for Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Sofia Wallström på pressekonferanse tirsdag 7. juli, 2020. Foto: Skjermdump Expressen

Ifølge svenske tilsynsmyndigheter har det forekommet svikt ved minst 91 eldre institusjoner i forbindelse med korona-pandemien. 40 kommuner står for 70% av korona-dødsfallene.

Her fra Expressens intervju med generaldirektøren for Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Sofia Wallström:
Vad har ni sett på de 91 äldreboendena?
– Det finns indikationer på att personer inte fått en individuell bedömning. Det här bedömer vi som allvarliga risker och brister i flera fall, vi går nu vidare med.
Vad har det varit för brister?
– Det kan vara exempel på att man inte fått tag på en läkare, att man inte kunnat ge den vården som bedömningen sagt att man behöver, det kan finnas en rad missförhållanden.
Du sa att du inte är förvånad över att äldreboenden drabbats?
– Jag tycker inte att det är förvånande. Det är verksamheter med små marginaler, många kommuner har hanterat det väl på det hela taget. (Expressen)

 

IVO som tilsvarer vårt Helsetilsyn, kommer ikke med noen utdypende forklaringer, men kart og tall taler for seg; Stockhom og Göteborg er verst rammet og har flest tilsyn.

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.