Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

En svensk kommentator mener Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna har lovet velgerne mer enn de kan holde når det gjelder innvandring og kriminalitet.

Under den svenske valgkampen var innvandring og kriminalitet et stort tema. Ikke minst var dette en sak det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna og dets leder Jimmie Åkesson kjørte hardt på.

Ifølge Aftonbladets kommentator Noor Karim lovet Åkesson at det nærmest skulle bli totalt slutt på all skytingen dersom han og hans parti fikk innflytelse.

De borgerlige vant valget, og Sverigedemokraterna endte som støtteparti for en ny regjering. Partiet fikk betydelig innflytelse i utformingen av den nye regjeringsplattformen, den såkalte Tidö-erklæringen.

Men hva har skjedd med nettopp innvandring og kriminalitet i i Sverige siden den nye regjeringen tiltrådte høsten 2022?

Ifølge Aftonbladet har det skjedd lite:

Skjutningarna under våren har varit färre jämfört med våren år 2022. Däremot är sprängningarna fler och gärningsmännen allt yngre.

Ingen bedring å snakke om, med andre ord.

Noor Karim refererer til en måling som viser at Sverigedemokraterna har mange skuffede velgere som utålmodig venter på synlige resultater:

Inte ens hälften av Tidögängets egna väljare tycker att regeringens och SD:s politik mot gängkriminaliteten är bra. Det visar en ny mätning från Svenska Dagbladet och Novus.

– Det är ju en klar majoritet som nog inte kommer känna att det här går åt rätt håll förrän antal skjutningar går ner, säger Novuschefen Torbjörn Sjöström i SvD.

Mer än var tredje Sverigedemokratisk väljare är missnöjd med politiken – 81 procent anser att invandringen är anledningen till skjutningarna. Klart de känner sig lurade av Åkesson när skjutningarna fortsätter.

Men ifølge Aftonbladet har det ikke manglet på innsatsen og viljen fra Sverigedemokraterna og den borgerlige regjeringen. Vedtakene har kommet tett som hagl, men det har ikke gjort noen forskjell ute i den svenske hverdagen:

Migrationsministern Maria Malmer Stenergard har svettats så mycket som hon sprungit fram och tillbaka från sitt kontor till pressrummet. Lagförslagen och utredningarna har poppat som majskorn i en popcornmaskin.

Man ska bland annat begränsa antalet kvotflyktingar. I år ska Migrationsverket ta emot 900 kvotflyktingar, jämfört med tidigare år då vi tagit emot 5 000. För de som tar sig igenom nålsögat och Medelhavet gäller språktest. De ska också kunna försörja sig från dag ett.

Och sen ska anhöriginvandringen stramas åt. Uppehållstillstånden ska återkallas. Återvändandecenter ska inrättas. Till och med arbetskraftsinvandringen ska skärpas.

Problemet er at en viss reduksjon i fremtidig innvandring ikke gjør så mye fra eller til med en situasjon der store, voldelige innvandrergjenger allerede er «vel etablert» i det svenske samfunnet, i nær sagt enhver by over hele landet.

Den høye og skremmende kriminaliteten som har vært, den har fortsatt også i 2023.

Ifølge Noor Karim i Aftonbladet førte Åkesson velgerne bak lyset ved å skape et inntrykk av at det meste av slike problemer ville løses, bare man fikk skjerpet reglene for fremtidig innvandring:

I höstas skanderade Åkesson att regeringsskifte skulle innebära att gängvåldet försvann. Så snart man stoppade inflödet av människor så skulle det vara lugnt.

När SD-väljarna röstade var det precis den förklaringsmodellen och lösningarna de vill åt.

Alla förslag är ännu inte förverkligade, men väljarna är trots allt otåliga.

De fick intrycket att det skulle gå i ett nafs.

Har Jimmie Åkesson lurat väljarna? De verkar åtminstone känna sig lurade, skriver kommentatoren.

Document har tidligere i sommer omtalt Sverigedemokraternas utfordringer med å innfri løftene, se under.

Les også: 

Åkesson: – Det finnes ikke en rask løsning på de enorme problemene i Sverige

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.