Situasjonen er under kontroll, ingen tegn til panikk, het det fra myndighetene tirsdag. Det ser ikke slik ut på bildet. De franske politi og gendarmer ser bekymret ut. Med god grunn. Tre av deres kolleger er nettopp blitt angrepet med hammer og gjerningsmannen hadde også kjøkkenkniver med seg. Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

Mannen som angrep tre politimenn utenfor Notre Dame-katedralen med hammer 16.20 tirsdag har arbeidet for Sveriges Radio som journalist og fikk en pris av EU-kommisjonen for sitt arbeid, skriver Aftonbladet.

Mannen heter ifølge Fria Tider, Farid Ikken, er 40 år og hadde et navn i Sverige. Da han angrep ropte han «dette er for Syria». Det samme ropte sikkerhetsvakten som skjøt ned og drepte den russiske ambassadøren i Tyrkia under åpningen av en kunstutstilling i Ankara.

Han har bland annat jobbat för Sveriges Radio och fått ett journalistpris av EU-kommissionen.

– Han har studerat och jobbat som journalist i Sverige, bekräftar professor Arnaud Mercier som varit mannens handledare.

Ut fra det man vanligvis leser om terroristers bakgrunn har denne mannen en interessant profil. Han ble invitert inn i det svenske systemet, og belønnet.

Mannen, som är 40 år, är född i Algeriet. Han ska ha studerat till journalist i Stockholm mellan 2006 och 2008, skriver franska nyhetskanalen LCI.

– Mannen jobbade som frilansjournalist för olika tidningar och radio i Sverige mellan åren 2009 och 2010, säger Arnaud Mercier, professor i politisk kommunikation vid Universitet ”Paris 2 Assas”.

Han ska ha varit verksam i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
– Därefter ska han ha tagit en master vid universitetet i Uppsala, säger Arnaud Mercier till Aftonbladet.

Mercier berättar att mannen bland annat ska ha skrivit om sitt hemland Algeriet i den svenska pressen.
Enligt franska TV-kanalen LCI ska han vara gift med en svenska.

Fria Tider skriver om da han fikk en journalistpris av EU-kommisjonen:

År 2009 vann han «EU-kommissionens nationella journalistpris mot diskriminering» för en artikel om illegala invandrare i Folket i Bild.

«Massip Farids artikel handlar om asylsökande som inte har rätt till sjukvård och som därför tvingas söka vård i smyg, samt om den vårdpersonal och andra som trots detta ger sjukvård till asylsökande» skrev EU-kommissionen i motiveringen.

Ikken forlot Sverige og dro tilbake til Algerie. Deretter flyttet han til den franske byen Metz og begynte på en mastergrad. Det var i den forbindelse han fikk professor Arnaud Mercier som veileder. Mercier hadde et godt inntrykk av Ikken.

Mercier lärde känna mannen 2013 och har träffat honom minst ett dussintal gånger under en timme varje gång.
– Jag kanske är blåögd. Men det fanns inte minsta spår av att han var islamist.

Han hade inget skägg och bar inga speciella kläder, berättar han och säger att mannen talade med viss kärlek om Sverige.
– Han har aldrig sagt ett ont ord om Sverige och han gillade att vara journalist.

Professoren flyttet til Paris og etter en stund sa Ikken at det kom han også til å gjøre. De så hverandre siste gang sommeren 2016.

Franske medier skriver at han var ensom og kan ha havnet i dårlig selskap. Mercier har gitt mange intervjuer til franske medier og gitt et positivt bilde av Ikken, noe som har utløst mange angrep på ham i sosiale medier. Mercier sier at mannen «ikke fortjente en slik skjebne», men er han ikke som alle andre ansvarlig for sine handlinger?

Men jag hävdar fortfarande att detta var en trevlig man som inte förtjänade ett så här dåligt öde.

http://www.aftonbladet.se/a/Lr831