Kirurger i arbeid på operasjonsstue. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

En del institusjoner og virksomheter går nå i overkant langt i sitt engasjement i Ukraina-konflikten. I München har et sykehus avvist pasienter fra Russland og Hviterussland.

Russlands invasjon av Ukraina har fremkalt sterke følelser. For mange ser det ut til å ha utartet til et hat mellom nasjonaliteter som Europa knapt har sett maken til på mange tiår. Man må tilbake til Balkankrigen på 1900-tallet, eller helt til 2. verdenskrig, for å finne tilsvarende.

Dette engasjementet har gitt seg til dels bisarre utslag.

En del personer, bedrifter og institusjoner i Vesten har valgt å la sitt sinne gå ut over vanlige russiske borgere. Man rammer mennesker som ikke har den minste delaktighet i Putin-regimets beslutning om å angripe Ukraina.

Eksemplene på slike meningsløse hevnaksjoner mot tilfeldige russere er mange. Document har omtalt flere av dem, se link nederst i denne saken.

Nå beretter Samnytt om enda et stygt – ja, direkte uverdig – tilfelle fra Tyskland:

I ett uttalande från Iatros Clinic i München gör man klart att man tills vidare inte kommer att vårda ryska eller belarusiska medborgare.

Et sykehus nekter rett og slett å behandle russiske og hviterussiske borgere:

I uttalandet daterat den 4 mars uppger kliniken bland annat att man starkt fördömer invasionen av den ryska armén med hjälp av den belarusiska regeringen, och därför med omedelbar verkan kommer att sluta behandla medborgare från de två länderna.

Sykehusets ledelse fikk raskt kritikk for dette, og forsøkte å forklare og presisere det hele:

Beslutet fick stor uppmärksamhet och kliniken följde upp med ett nytt uttalande där man hävdar att avsikten var att visa sympati för det ukrainska folket. Samtidigt erkänner man att vägran att vårda ryska och belarusiska medborgare inte var genomtänkt och att man accepterar den framförda kritiken.

Men til tross for kritikken og en beklagelse har ikke sykehuset vært tydelige på om de vil oppheve sin nye praksis:

Enligt RTL News är det dock oklart ifall beslutet kommer att hävas, även om det antyds då man säger sig inte diskriminera patienter på grund av ursprung. Utöver ursäkten donerar kliniken även 10 000 euro till Läkare utan gränser för deras arbete i Ukraina.

Denne typen overilte og irrasjonelle reaksjoner setter ikke bare det aktuelle sykehuset i vanry, det er en skamplett på hele den europeiske sivilisasjon. De fleste hadde trodd vi hadde lagt bak oss denne typen smålighet og barbari i 2022.

Les mer:

Hatsk stemning mot russere brer seg i Europa

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.