Sverige bør utvise alle russiske statsborgere som er i landet, sier den tidligere svenske forsvarsministeren Mikael Odenberg. Han varsler også at Russland kan slå ut det svenske strømnettet.

Det var i et Facebook-innlegg lørdag at Sveriges tidligere forsvarsminister gikk til et hardt angrep på Russland og krevde vidtrekkende boikott – ikke bare av landet, men også av russiske borgere. Odenberg krevde at Russland umiddelbart ble kastet ut av Swift-banksamarbeidet, at det skulle innføres totale handelsembargoer mot Russland og at all sportslig og kulturell utveksling mellom Sverige og Russland ble stanset. Men mest kontroversielt var kravet om at alle russiske statsborgere skulle utvises fra Sverige.

– Upphäv uppehållstillstånden för alla ryska medborgare och utvisa dem – oavsett om de är oskyldiga studenter, hyggliga turister eller korrumperade oligarker, skrev Odenberg på sin Facebook.

I et intervju med magasinet Kvartal utvikler Mikael Odenberg nå sine tanker, og han holder fast ved kravet sitt og kaller det «rimelig».

– Det är klart att vi inte ska skicka dissidenter i famnen på Putin, de får de väl söka politisk asyl då. Men det är väldigt tveksamt att vi ska ha ryska studenter studerande vid de svenska lärosätena till exempel, i den här situationen, sier Odenberg.

Han mener russiske statsborgere som er i Sverige, bør «reise hjem og fortelle hva som skjer», noe han mener store deler av den russiske befolkningen ikke vet. Mikael Odenberg mener også det bør innføres sanksjoner mot Russland, uavhengig av konsekvensene for vanlige russere og svensker.

– Putin kommer att gå så långt som han tillåts att gå, sier Mikael Odenberg, og fortsetter:

– Sluta fundera över om sanktioner drabbar «vanliga ryssar» – det är tyvärr ofrånkomligt men drabbar dem mindre än hur de «vanliga ukrainarna» drabbas idag. Sluta fundera på om sanktioner kan stärka banden mellan Ryssland och Kina – det är en risk men den är underordnad. Sluta fundera på om tyskar får frysa eller svenskar inte klarar att tanka bilen – vår välfärd beror i det längre perspektivet mer på att despoter som Putin inte tillåts hållas. Sluta fundera på om hårda sanktioner riskerar att leda oss in i en lågkonjunktur – vår frihet är viktigare!

Ifølge den tidligere forsvarsministeren har Russlands handlinger i Ukraina ført til at det europeiske sikkerhetssystemet har sviktet. Odenberg mener at «verden vil se helt annerledes ut etter denne konflikten», og at skadene ikke vil kunne repareres.

Odenberg, som var generaldirektør i Svenska Kraftnät fra 2008 til 2017, advarer også overfor Kvartal om at det er «fullt mulig» for utenlandske makter å stenge store deler av Sveriges strømforsyning over lengre tid.

– Ja, om man tar det till så att säga antagonistiska faser, alltså en krigssituation och så, så är det fullt möjligt. Jag skulle säga att koordinaterna till de knutpunkter i systemet som skulle behöva slås ut, de finns redan inlagda i baser österut.

Mikael Odenberg (M) var forsvarsminister i Fredrik Reinfeldts regjering i årene 2006 og 2007. Han gikk av på grunn av uenigheter med statsministeren og finansministeren om forsvarsbudsjettet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.