Den svenske regjeringen har bestemt at Försvarsmakten skal sende instruktører til Storbritannia for å gjennomføre grunnleggende militær trening for ukrainske statsborgere. Disse må kunne tjenestegjøre i Ukrainas væpnede styrker.

Målet er «å gjøre Ukraina i stand til å opprettholde og styrke sin forsvarsevne», kunngjør regjeringen i en pressemelding offentliggjort søndag.

I anledning avgjørelsen holdt også statsminister Magdalena Andersson og forsvarsminister Peter Hultqvist en pressekonferanse i Boden. I følge forsvarsministeren har Sverige så langt bistått med våpenleveranser til Ukraina, men man ønsker nå å utvikle støtten.

Treningen av ukrainske soldater skjer etter initiativ fra Storbritannia, som inviterte land i den britiskledede Joint Expeditionary Force (JEF), samt Canada, til å delta. Det svenske vedtaket innebærer at det svenske forsvaret må sette inn 120 instruktører i opplæringen, som skal gjennomføres i Storbritannia. Totalt forventes rundt 10.000 ukrainske statsborgere å delta.

– Rysslands krig mot Ukraina har nu pågått i över fem månader och det är oerhört viktigt att omvärlden fortsätter att stödja Ukraina i landets kamp för suveränitet och självbestämmande. Det är viktigt att Sverige är delaktigt i det arbetet och de svenska instruktörerna kommer att bidra till att stärka Ukrainas försvarsförmåga, sier forsvarsminister Hultqvist i pressemeldingen.

Hultqvist uttalte under pressekonferansen at han i uken som kommer vil delta på en konferanse i København, hvor blant annet Ukrainas forsvarsminister Oleksiy Reznikov vil delta. Under konferansen vil deltakerlandene diskutere produksjon og leveranser av våpen til det ukrainske forsvaret og ifølge forsvarsministeren kan ytterligere våpenleveranser til Ukraina bli aktuelt.

– Vi ska ha ett uthålligt och långsiktigt stöd till Ukraina. Vi har skickat vapen och materiel i fem omgångar tidigare och stödet från Sverige och de andra europeiska länderna måste fortsätta. Det kan ta sig i olika former och uttryck, som en kombination av nationellt stöd direkt men också tillsammans med andra.

Forsvarsministeren var også tydelig på at Sverige ikke er bekymret for mulige russiske reaksjoner på vedtakene.

– Vi kan inte hålla på och värdera Ryssland i det här utan nu är det handlar det om frågan om stödet till Ukraina och hur det kan utvecklas. Nu gäller det att stödja Ukraina så att de blir framgångsrika i det här kriget, för de har all rätt på sin sida, sier Hultqvist.

Det svenske bidraget er gyldig for tidsperioden 12. august til og med 31. desember 2022 og opplæringsinnsatsen vil starte så snart som mulig. Maksimalt 60 av de svenske instruktørene vil være i Storbritannia samtidig, noe som vurderes å ha liten innvirkning på Försvarsmaktens øvrige operasjoner. Försvarsmaktens kostnad for den planlagte treningsinnsatsen er beregnet til fem millioner svenske kroner.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.