Den svenske Försvarsmakten utvider sin tilstedeværelse i Østersjøen. Aksjonen er et svar på Russlands økte aktivitet i området, og et russisk angrep på Sverige kan ikke utelukkes, ifølge den svenske forsvarsministeren.

Soldater fra Försvarsmaktens beredskapsstyrke – den operative beredskapsenheten – landet på Gotland fredag ​​kveld og patruljerer nå Visby havn. Lørdag kom flere tropper og en lang rekke militære kjøretøy til Gotland med ferge. Försvarsmakten kaller det en «forsterkningsaksjon», men hevder at det ikke dreier seg om et forsterket trusselbilde eller økt beredskap.

Forsterkningen av tropper kan antas å være et resultat av at Russlands mobilisering ved den ukrainske grensen har ført til en spent sikkerhetssituasjon i Europa. Russland har blant annet krevd garantier fra NATO om at militæralliansen ikke vil akseptere noen nye medlemsland, noe NATO har avvist.

Så sent som 9. januar i år fant et møte sted i Genève, mellom Russlands viseutenriksminister Sergey Ryabkov og USAs visestatssekretær Wendy R. Sherman. USA understreket da at de ikke ville gripe inn i sikkerhetspolitikken til enkeltnasjoner, noe som i så fall ville bety å avvise Russlands krav om en såkalt buffersone av land mellom Russland og NATO.

Samtidig er Sverige i en situasjon der et flertall av Riksdagens medlemmer i fjor stemte for at regjeringen skal erklære en såkalt NATO-opsjon, som betyr at Sverige kan bli med i NATO. Til tross for dette mener Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist (S) at regjeringen «med hensyn til den sikkerhetspolitiske situasjonen» ikke vil gi uttrykk for noen slik opsjon.

Ifølge Peter Hultqvist er det en trussel mot Sverige, og i et intervju utelukker han ikke et angrep på Sverige.

– Ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, sier han i Ekots lørdagsintervju.

Strategisk viktig øy

Gotland har en viktig strategisk beliggenhet midt i Østersjøen. En aktør som kontrollerer Gotland vil være i stand til å kontrollere luftrommet og overflaten i den sørlige Østersjøen. Hvis Russland var i stand til å utstyre Gotland med et russisk rakettforsvar, ville det skape en svært vanskelig situasjon for NATO-forsterkninger som prøver å nå de baltiske statene.

Sverige demilitariserte Gotland i 2004, og etterlot et forsvarstomrom som ble et sikkerhetsdilemma i lys av Russlands annektering av Krim i 2014. Det tok derfor ikke lang tid før Gotland begynte å bli nevnt på listen over mulige konfliktområder, sammen med områder som Arktis, Taiwan og Ukraina/Baltikum. Derfor, i 2017, remilitariserte Sverige Gotland.

Økt russisk tilstedeværelse

I løpet av en måned har Russland økt antallet landgangsfartøy i Østersjøen fra ett til seks. To av disse er av den såkalte Ropucha-klassen og har plass til et kompani på mellom 150 og 200 soldater, samt 10 pansrede kjøretøy. De hadde også følge av et skip fra den nye Ivan Gren-klassen, som er dobbelt så stort. Det kan ta om bord en hel bataljon av marinesoldater (hundrevis av menn) med 36 kampkjøretøyer, eller 13 tunge stridsvogner.

Det er tilstedeværelsen av et skip av Ivan Gren-klassen, som er de største nye krigsskipene Russland har klart å designe og bygge etter sovjettiden, som fikk Försvarsmakten til å handle. Jonas Kjellén ved Försvarets forskningsinstitut (FOI) mener Russland nå sender «et tydelig signal» til Sverige.

– Det har med det större omvärldsläget att göra: Samtalen Nato–Ryssland och upptrappningen kring Ukraina, sier han til Dagens Nyheter.

Siden jul har den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina også blitt merkbar gjennom økt russisk tilstedeværelse i Østersjøen, og det er denne økte tilstedeværelsen som nå gjør at det svenske forsvaret sender tropper til øya.

Droner over atomkraftverk

Ved 20-tiden fredag ​​ble større droner observert over atomkraftverkene i Oskarshamn, Forsmark og Ringhals. Anna Collin, som er pressesjef i Ringhals, sier at de ser alvorlig på hendelsen, da det er flyforbud på disse verneobjektene. I et intervju med Expressen sier Anna Collin at det er første gang det er observert droner samtidig over atomkraftverk.

Observasjonene ble videre meldt til politiet, som lørdag bekreftet tilstedeværelsen av droner:

«Polisen bekräftar att drönare observerats över kärnkraftverken Forsmark och Oskarshamn. Gällande Ringhals kan polisen inte bekräfta att drönare observerats.

Förundersökningar är inledda, dessa leds regionalt. Incidenterna samordnas genom polisens nationella operativa avdelning, Noa. Polisen samverkar kontinuerligt med berörda myndigheter och aktörer», skriver Polisen på sine nettsider.

Lørdag formiddag ble det også utplassert soldater i Oskarshamn, men Försvarsmakten ønsker ikke å kommentere formålet med disse.

– Det jag kan säga är att vi har soldater på plats i Oskarshamn. Jag kommer inte att gå in på vilken utrustning eller personal man har. I det här skedet är det detaljer som vi inte delar med oss av, sier Therese Fagerstedt, pressesekretær i det svenske Försvarsmakten til Aftonbladet.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.