De borgerlige partilederne, her representert ved  Anna Kinberg Batra (M) og Jimmie Åkesson (SD), er samstemte: forsvarsminister Peter Hultqvist må avgå.

Opposisjonen i Sverige står fast på mistilliten mot forsvarsminister Peter Hultqvist. Hvis ikke Hultquist går, krever de hans avgang i september.

Bare timer etter at statsminister Stefan Löfven ofret to statsråder, for å hindre mistillitsforslag, fastholdt opposisjonen sitt krav om at også forsvarsministeren må gå.

Dermed sitter den sosialdemokratiske regjeringen fortsatt utrygt, siden Löfven har gjort det klinkende klart at han ikke vil ofre forsvarsminister Hultqvist.

Fastholder mistillit

I en felles pressemelding anklaget de fire partiene i Alliansen – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna – Hultqvist for å ha holdt tilbake opplysninger om sikkerhetsskandalen i Transportstyrelsen, og fastholdt at de vil fremme mistillitsforslag.

Senere på kvelden begynte tilsynelatende tvilen å melde seg i flere av partiene i Alliansen, skriver NTB med svenske TT som kilde:

– Det er mange hos oss som mener at det er galt å fremme mistillitsforslag mot Hultqvist, men andre partier har ment noe annet, sa en kilde i Liberalernas riksdagsgruppe.

Tvil i rekkene?

En kilde i Centerpartiet reiste også tvil om hvorvidt det bør fremmes mistillitsforslag mot forsvarsministeren.

– Man skal kanskje ikke være helt sikker på om spørsmålet om mistillit vil bli reist i Riksdagen, sa kilden.

Partilederne er derimot krystallklare: Forsvarsministeren har ikke deres tillit. De mener det var rett og riktig at to statsråder fikk fyken:

– Men samma ansvar bär försvarsminister Peter Hultqvist (S). Så vår kritik mot honom kvarstår, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Også C-leder Annie Lööf og Moderaternas partileder holder fast på mistilliten mot forsvarsministeren.

– Det här handlar om Sveriges säkerhet och enskilda personers säkerhet. Det här är den största säkerhetskrisen på decennier, säger Kinberg Batra (M) till TT.

Alliansen meddeler at det ikke blir aktuelt med noe ekstrainnkalt møte i nasjonalforsamlingen midt i sommerferien:

– När det var tre statsråd så var det angeläget att göra den här förändringen mycket snabbt och vi var beredda att kalla in riksdagen, men nu behövs inte det, säger Jan Björklund (L).

Politisk ansvar blir først utkrevd når riksdagen samles i september.

– Vi kommer att väcka misstroende under första ordinarie sammanträde, under förutsättning att ingenting nytt framkommit som förändrar bedömningen, säger Annie Lööf (S).

På denne bakgrunn framstår det noe underlig at NTB konkluderer slik:

«Om og når opposisjonen i Sverige kommer til å fremme mistillitsforslag mot forsvarsministeren, er derfor uklart.»

Uklart er i hvert fall NTBs motiv for sin «alternative» fremstilling.

Hultquist fredet

Löfven har fredet Hultqvist, og antyder at han vurderer å skrive ut nyvalg dersom opposisjonen fremmer mistillitsforslag mot ham.

– Jeg vil ikke ha politisk kaos i Sverige. Det er ikke det vi trenger nå, sa Löfven da han fikk spørsmål om muligheten for nyvalg.

Han viste blant annet til de formidable utfordringene som venter Sverige gjennom økt spenning i Østersjøen, usikkerheten rundt brexit og regjeringens arbeid med reformer innen helsesektoren.

– Ansvaret for det som skjer videre, ligger hos dem som eventuelt framsetter et mistillitsforslag mot Hultqvist, sa Löfven.

IT-sikkerhetsskandale

Bakgrunnen for IT-sikkerhetsskandalen i Sverige er Transportstyrelsens beslutning om å sette ut IT-driften til IBM i 2015.

IBM delegerte oppgaver videre til underleverandører i Tsjekkia og Romania, og sensitive personopplysninger om millioner av svensker kan dermed ha kommet på avveie.

Torsdag sparket Löfven innenriksminister Anna Johansson og innenriksminister Anders Ygeman fordi de ikke informerte hverken ham eller Riksdagen om omfanget av skandalen.

 

Aftonbladet: Alliansen eniga – misstroendet kvarstår

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂