Bildet: Det skjer noe med den svenske regjeringen og forvaltningens evne til å styre samfunnet. IT-skandalen avslører en inkompetanse som man ikke trodde var mulig. Statsrådene forsøker å glatte over, men fordyper derigjennom krisen. En av dem er forsvarsminister Peter Hultqvist som ble informert i januar 2016 og gikk ett år uten å informere statsministeren. Foto: Ints Kalnins/Reuters/Scanpix.

Det spesielle med IT-skandalen i Sverige er regjeringens reaksjon på den er like tanketom og stupid. Innenriksminister Anders Ygeman presterte tirsdag å si at grunnen til at han ikke hadde informert statsministeren på et helt år var at han manglet egnet lokale.

Stefan Löfvenn sto mandag frem og sa at IT-skandalen var et «havari», men samtidig hadde han full tillit til alle statsrådene. Det hang ikke ihop. Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist fikk vite om skandalen i januar 2016, men Löfven sa han først fikk vite om den i januar i år.

Infrastrukturminister Anna Johansson fikk heller ikke vite noe. Hun skylder på statssekretæren som har gått av. Det er noe med kommunikasjonen innad i regjeringen som ikke står til troende.

Ygeman gjør det ikke bedre for seg når han på Aftonbladets forespørsel forsvarer seg med at de savnet lokale!

Förstår du att era politiska motståndare och allmänheten tycker att det är märkligt att en så här viktig fråga inte delges statsministern?

– Det förstår jag, men samtidigt måste man veta att det här är information som man inte kan prata om på fikarasten eller i fikarummet, utan att det krävs att man är i speciella lokaler för att kunna delge den här typen av information. Det har spridits information till berörda departement enligt de gängse kanaler som finns för att sprida information departement emellan.

Svaret er så dumt at man ikke vet om man skal ta det alvorlig. Regjeringen har et «säkerhetsutskott» som møtes i rom som er sikret. Skulle innenriksministeren ikke klare å finne et rom på et helt år?

Problemene med svarene til de ansvarlige statsrådene er at de ikke rimer med alvorlighetsgraden i skandalen. Forsvarets kjøretøy, identiteten til hemmelige agenter, spesialsoldater og piloter er lekket og forsvarsministeren informerer ikke statsministeren. I stedet later han som at det ble truffet de nødvendige ¨åtgärder».

– Jag försäkrade mig om att åtgärder vidtogs, det var det viktigaste för oss när det gäller myndighetsansvaret. Min uppfattning är att Försvarsmakten agerat på ett bra sätt. Sedan är det här en större fråga med fler departement inblandade, sa Peter Hultqvist efter utfrågningen i riksdagens försvarsutskott på tisdagen.

Disse ordene «agerat på et bra sätt» står ikke i forhold til den alvorligste sikkerhetslekkasjen i svensk historie.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂