Innenriksminister Ygeman kritiserer Peter Springare, men har han lest hva han har skrevet? «Jag vet inte exakt vad han sagt, jag har inte Facebook på det sättet.»

Springare-saken, om innvandrere og grov kriminalitet, har stor politisk sprengkraft og den ruller videre med stadig større tyngde og alvor. Men da politikerne begynte å kommentere den tilførte de komikk; tragikomikk.

Innenriksminister (og Peter Springares øverste sjef) Anders Ygeman vet ikke hva Springare har skrevet, men det affiserer ham ikke.

 

Først ut var selveste statsministeren som hadde «väldigt svårt att se…», og nå slenger Springares øverste sjef, innenriksminister Anders Ygeman, seg på. Han, på sin side, kan ikke lese, virker det som. Eller kanskje han bare synes dette med Facebook er litt komplisert:

– Jag vet inte exakt vad han sagt, jag har inte Facebook på det sättet. Men generellt sätt måste poliser uttrycka sig sant och relevant och på ett sätt som skapar förtroende för myndigheten, sier Anders Ygeman til Sveriges Radio.

Poliser måste uttrycka sig sant och relevant. Ja, det høres riktig ut – men burde det ikke gjelde for innenriksministre også? Nei..?

Hjemmelekse til deg, Anders Ygeman: Reflektér over risikoen det innebærer for en statsråd å uttale seg om en tekst du aldri har lest. Hvis du ikke forstår oppgaven, kan du prøve denne: Er det i det hele tatt mulig å uttrykke seg sant og relevant om en tekst du ikke aner innholdet i?

Ideologien er totalt frikoblet fra virkeligheten. Det viktigste er ikke å forholde seg saklig til virkeligheten, men å vise fram de gode, riktige holdningene.

Sosialdemokraten Ygeman synes det er «problematiskt» når politifolk «tar politisk ställning». At Springare overhodet ikke tok politisk stilling i det han skrev, selv ikke da Leif GW prøvde å lokke ham utpå glattisen, er selvsagt helt uvesentlig for Ygeman. Det vesentlige er å få sagt at Springares utspill (hva nå enn han skrev) er problematiskt.

SR-journalisten refererer til det Leif GW Persson sa i SVT for noen dager siden; at de fleste svenske politifolk nok stemmer på Sverigedemokraterna – og lurer på om Ygeman deler den oppfatningen.

Ygeman svarer at han har ingen aning om hvilket parti hverken journalister eller poliser eller andre yrkesgrupper stemmer på.

Men om det nå skulle være slik – er det da et problem? spør Sveriges Radios journalist – som helt bekymringsløst sitter der i sitt glasshus og kaster stein så det singler.

Det er en kjent sak at journaliststanden er politisk ildrød, enda mer i Sverige enn i Norge. En undersøkelse for noen år siden viste dette resultatet:

På Sveriges Radio och Sveriges Television är 54 respektive 52 procent av alla journalister miljöpartister. Inom public service sympatiserar mer än åtta av tio med de rödgröna partierna (S, V och MP) medan motsvarande andel i storstädernas morgontidningar är sex av tio.

– Jag förstår inte…

Sveriges Radios journalist påpeker at Springare har fått mye støtte og at mange er enige med ham – og synes han forteller sannheten:

Ligger det något i det att något mörkas här?

– Nä, det finns väl ingen fråga som har diskuterats så mycket som invandringen de senaste två åren i Sverige – dess negativa och positiva effekter. Så jag förstår inte vad som skulle ha mörkats, jag tror att det gjorts ett tjugotal studier på hur brottsligheten för invandrare ser ut, säger Anders Ygeman.

«Jag förstår inte vad som skulle ha mörkats…»

Nei, nettopp.

Ygemans trøst får være at ingen er forpliktet ut over sine evner.

 

SR: Inrikesministern: Poliser måste uttrycka sig sant och relevant