Noe skjer i hodet på söta bror. Fra å ha praktisert 200 år med nøytralitet er svensk forsvars- og utenrikspolitisk ledelse forvandlet til pitbuller. En av Sveriges fremste militære, Johan Huovinen, spår  en langvarig krig og vil at Russland skal behandles som Nazi-Tyskland.

Svenskene har vært kjent for «måttlighet», dvs. moderasjon. Her går man raka vägen til Det tredje Riket.

Huovinen är säker på att konflikten kommer att pågå i flera år. När den tar slut kommer västs relation till Ryssland att ha förändrats radikalt.

– Den kommer inte att vara förlåtande, snarare kommer vi att vara tvungna att hantera Ryssland som man hanterade Nazityskland 1945. Det blir också en lång förlåtandeprocess som kanske tar tio år.

Hvordan vil svensk forsvar se ut i en slik prosess?

Det advares allerede nå om at Europa er i ferd med å gå tom for ammunisjon. Hvem skal produsere artillerigranatene når lagrene er sendt til Ukraina?

– Om det fortsätter så här finns det en överhängande risk för att det övergår till ett utdraget, lågintensivt krig. I slutändan gynnas den ryska sidan eftersom deras krigsindustri kan producera utrustning i högre takt än Ukrainas, säger Johan Huovinen.

Ville det ikke være en ide å realitetsorientere seg?

The Daily Telegraph reported their own “senior military source” anonymously on Monday evening, with the unnamed figure hitting similar notes on how the Ukraine war has worn down reserves. They said: “We’ve given away just about as much as we can afford… We will continue to source equipment to provide for Ukraine, but what they need now is things like air defence assets and artillery ammunition and we’ve run dry on all that.”

 

Men Sverige står klar til å fylle hullene:

Sverige kan komme til å sende det svenskproduserte kampflyet Jas Gripen til Ukraina, opplyser forsvarsminister Pål Jonson.

Han sier fredag morgen at det svenske forsvaret får i oppdrag å utrede muligheten. Konklusjonen skal være klar 6. november.

Forsvaret skal blant annet vurdere i hvilken grad det vil påvirke Sveriges forsvarsevne dersom landet gir noen av sine Jas Gripen-fly til Ukraina.

Men for at Sverige skal kunne avstå fra noen av kampflyene, må landet være fullverdig medlem av Nato, ifølge regjeringen.

Tidligere har svenske medier meldt at ukrainske flygere og teknikere allerede er i Sverige for å få opplæring i å håndtere flyene.

Nyheten kom samme dag som den svenske regjeringen kunngjorde at den vil gi Ukraina militærhjelp for ytterligere 2,2 milliarder svenske kroner. Hjelpen består først og fremst av artilleriammunisjon, noe som står høyt på Ukrainas ønskeliste.

– Vi forbereder oss på at det blir en lang krig. Derfor må vi utforme støtten vår slik at den er langsiktig og holdbar. Det er nå viktig at flere land trapper opp for å støtte Ukraina, sa Jonson på en pressekonferanse fredag.

Det er 14. gang regjeringen beslutter å gi ny militærhjelp til Ukraina. Med den siste pakken har Sverige gitt militærhjelp til Ukraina for over 22 milliarder kroner. (NTB)

«Langvarig krig», og samtidig varsles det om lav lagerbeholdning. Det gir omlegging til krigsøkonomi hvis man vil holde løftet om å stå Ukraina bi «as long as it takes».

Dette skjer helt uten at man spør befolkningen til råds. I USA har stemningen snudd. I EU er det så langt fra topp til bunn at man ikke hører hva som blir sagt.

 

https://www.breitbart.com/europe/2023/10/04/west-is-running-out-of-weapons-to-give-ukraine-warns-uk/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.