Sveriges utenriksminister, Margot Wallström, går langt i å antyde at Sverige snart ikke klarer å motta flere asylsøkere. Hun sier også Sverige har en smertegrense. Hun har snakket med en kommunalråd som frykter polarisering og sterke motsetninger.

Men hvorfor kan ikke utenriksminister love kommunalråd Gruvberger at regjeringen skal gjøre noe snarest. Nedenfra kommer alarmerende meldinger. Ovenfra kommer det uforpliktende signaler om at man kjenner sitausjonen.

Men ingen konkrete forslag som forslår.

 

Margot Wallström är nummer två i regeringen, skulle något hända Stefan Löfven träder hon in i hans ställe. Nu är hon mycket orolig. Inte bara för att freden ser ut att vara långt borta i Syrien. Situationen i  Sverige bekymrar henne. Det var därför hon talade med Filipstads Per Gruvberger.

– De vet inte hur de ska klara sin budget, de har upp till 200 barn som de inte kan placera i skolan nu. Och socialtjänsten går helt på knäna. Kommunalrådet säger att risken är att det blir en polarisering mellan människor i samhället, som blir farlig därför att den sprider rädsla.

Margot Wallström säger att det finns en punkt då flyktingmottagandet blir en sådan påfrestning på det svenska samhället att vi inte klarar mer.

– Jag tror att de flesta känner att vi inte kan upprätthålla ett system där det kanske kommer 190 000 människor varje år, i längden kommer våra system att braka ihop. Och det mottagandet kommer inte att få folkligt stöd. Vi vill ju att det ska vara ett värdigt mottagande av dem som kommer hit.

Margot Wallström kan inte ange var den punkten finns. Men hon säger att Sverige inte har någonting att skämmas för.

DN.se

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂