Den svenske utenriksministeren, Margot Wallström, kritiseres av Den arabiske liga. Utenriksministeren har uttalt seg negativt om kvinnenes rettigheter i Saudi-Arabia. Hun har også omtalt pisking som en middelaldersk straffemetode.

_margot.wallstrom

Saudi-Arabia reagerer sterkt på uttalelsene og har fått med seg Den Arabiske Liga når de fordømmer Margot Wallströms uttalelser. Saudi-Arabia er tross alt tuftet på tolerante sharialover. Den svenske utenriksministeren ble nylig nektet å holde tale for Den arabiske ligaen.

Arabförbundets utrikesministrar gjorde sitt gemensamma uttalande när deras möte i Kairo avslutades i går kväll, enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån SPA.
Ministrarna uttrycker sitt «fördömande och sin förvåning över att man gör sådana uttalanden, som inte stämmer överens med sanningen om att konungadömet Saudiarabiens författning är grundad på toleranta islamiska sharialagar, som säkerställer människans rättigheter och skyddar människors liv, ägodelar, ära och heder».
Det framgår inte exakt vilka uttalanden ministrarna syftar på men de anser att de var «oansvariga och oacceptabla», enligt SPA.

Svenskene opplyser om at kritikken fra araberlandene ikke stikker dypt. Er de kanskje gode sosialdemokrater, disse araberlandene?

– Man ska inte tillmäta det så stor betydelse, säger Wallströms pressekreterare Erik Boman om Arabförbundets uttalande.
Han framhåller att Wallström fått en ursäkt av generalsekreteraren Nabil al-Arabi för att hon, enligt egen uppgift efter protester från Saudiarabien, inte fick tala i Kairo. Men han har ingen förklaring till varför förbundet sedan skickar ut ett uttalande där Wallströmuttalanden fördöms.
– Jag tror att man mer ska tolka det här som ett sätt för Saudiarabien att rädda ansiktet, säger Boman.

Said Mahmoudi, professor i internasjonal rett ved Stockholms universitet, tror krisen mellom araberlandene og Sverige går over. Med en økende muslimsk befolkning og tilpasning til disse, så nærmer Sverige seg araberlandene kanskje raskere enn vi aner.

– Många av länderna är marionetter. Nästan alla är beroende av hjälp från Saudiarabien, ekonomisk eller annan.
På kort sikt är det en liten kris mellan Sverige och arabvärlden, men den går förmodligen över ganska snart, tror Mahmoudi.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20446299.ab