Det var ikke mulig å stemme nei da Saudi-Arabia fikk plass i FNs kvinnekommisjon, ifølge svensk UD. Den norske regjeringen har nektet å oppgi hva den stemte.

Ingen land stemte nei – fordi det ikke var mulig, oppgir det svenske utenriksdepartementet tirsdag formiddag til Svenska Dagbladet (SvD). Dermed stemte ingen land imot, heller ikke Norge.

 – Det finns inte en nej-option. Man kan rösta ja eller lägga ner sin röst, säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö till TT, och tillägger att man inte kommer att gå ut med om Sverige röstade ja eller lade ner sin röst.

Svensk UD opplyser at 47 av 54 land stemte ja, mens sju land avsto fra å stemme i voteringen 19. april. Da ble Saudi-Arabia valgt inn kommisjonen som jobber med kvinners rettigheter.

Utenriksminister Børge Brende nektet å oppgi hva Norge hadde stemt. Selv i Stortingets spørretime ville han ikke opplyse om Norges ståsted:

– Regjeringen følger samme praksis som tidligere regjeringer ved å ikke offentliggjøre hvordan man stemmer ved hemmelige valg, svarte han.

Heller ikke Storbritannia har vært villig til å oppgi om de avsto eller stemte for Saudi-Arabia, ifølge The Independent.

– Pyroman som brannsjef…

Som å la en pyroman få jobben som byens brannsjef, sa Hillel Neuer:

– Å velge Saudi-Arabia til å fremme kvinners rettigheter, er som å gi en pyroman jobben som byens brannsjef. Det er absurd og moralsk forkastelig, sa administrerende direktør Hillel Neuer i den Genève-baserte organisasjonen UN Watch, som overvåker FN sitt arbeid.

Tafattheten som råder er skammelig. Belgia innrømmet til og med at de angret på stemmegivningen – og påstod at det skjedde ved en feil. Det var fordi avstemningen skjedde med kort forvarsel, og det ble en belgisk FN-diplomat som måtte ta avgjørelsen på stående fot.

– Jeg beklager at vi stemte som vi gjorde, sa statsminister Charles Michel i nasjonalforsamlingen i Brussel i slutten av april. Han forklarte at avstemningen skjedde uventet med kort forvarsel.

Det er ikke kjent hvorvidt Sverige var blant landene som avsto fra å stemme, og selve voteringen var hemmelig. Sveriges utenriksminister Margot Wallström har vist til at spørsmålet ikke ble «avgjort på politisk nivå».

Mange har reagert på at Saudi-Arabia ble stemt inn, ettersom saudiarabiske kvinner lever under svært strenge sosiale restriksjoner og landet regnes som et av de minst likestilte i verden.

Utenriksminister Børge Brende (H) ble i Stortingets spørretime 26. april konfrontert med spørsmålet om hva Norge stemte da saken ble behandlet i FN.

– Regjeringen følger samme praksis som tidligere regjeringer ved å ikke offentliggjøre hvordan man stemmer ved hemmelige valg, svarte han.

Dette har vært en etablert internasjonal praksis, og også praktisert under skiftende regjeringer i Norge, utdypet utenriksministeren.

Hvorfor skal disse valgene være hemmelige? Skal ikke regjeringen stå til ansvar for beslutninger som tas på vegne av nasjonen?

 

SvD: UD: 47 länder röstade ja till Saudiarabien

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂