
SV og Frp vil ha svar på hva Norge stemte da Saudi-Arabia ble valgt inn i FN-kommisjonen som jobber med likestilling. Også Sveriges regjering avkreves svar.
– Stemte Norge for eller mot at Saudi-Arabia skulle få denne plassen? spør SV-leder Audun Lysbakken i et skriftlig spørsmål i Stortinget tirsdag.
Utenriksminister Børge Brende (H) har fem virkedager på seg til å svare opposisjonspolitikeren.
SV-leder Audun Lysbakken.
Også Christian Tybring-Gjedde fra regjeringspartiet Frp reagerer.
– Jeg begriper det rett og slett ikke, sier han om at Brende i Aftenposten ikke vil svare på hva Norge stemte.
– Jeg synes det er en selvfølgelighet at UD må opplyse om dette, sier Tybring-Gjedde, som er nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til avisen.
– Ekstrem kvinneundertrykking
Lysbakken peker på at Saudi-Arabia er et land som er kjent for ekstrem kvinneundertrykking, men at landet på tross av dette nylig ble valgt inn i FN-kommisjonen som har som oppdrag å fremme likestilling og å styrke kvinners stilling.
Han viser også til at Utenriksdepartementet ikke har svart Aftenposten på spørsmål om Norges stemmegivning.
Andre nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen Christian Tybring-Gjedde (FrP).
– Stemmegivning i forbindelse med kandidaturer i FN-sammenheng er ikke offentlig, i tråd med prosedyreregel om hemmelig valg. Dette er fast praksis som følges av de fleste land og som har vært fulgt av Norge gjennom vekslende regjeringer, sier pressetalsperson Ingrid Ekker i UD til NTB.
Hun understreker forøvrig at Norge er en pådriver for kvinners rettigheter i FN.
– Kvinners stilling og rettigheter står på agendaen i Norges politiske dialog med Saudi-Arabia og ble senest tatt opp under Brendes besøk til landet i januar i år. Fra norsk side har vi vært tydelig på at kvinners posisjon og status i Saudi-Arabia er uakseptabel, sier Ekker.
Saudi-Arabia på 141.-plass
Totalt fikk Saudi-Arabia 47 av 54 stemmer da landet ble valgt inn som medlem i FNs Social and Economic Council (ECOSOC), der blant annet Norge er medlem.
I Saudi-Arabia må kvinner leve med svært strenge sosiale restriksjoner. Blant annet er det svært konservative kongedømmet det eneste landet i verden der kvinner ikke får lov til å kjøre bil. Det kreves også at kvinner må få tillatelse fra et mannlig familiemedlem for å kunne studere og reise.
Ifølge en rapport World Economic Forum har utarbeidet om likestillingens kår globalt, ligger Saudi-Arabia på 141.-plass av totalt 144 land.
Det murres også Sverige
Heller ikke Sveriges regjering har ønsket å opplyse om hvordan landet stemte i saken – og blir møtt med samme type krav som sine norske kolleger. Både Folkpartiet Liberalerna og Centerpartiets ledere krever svar.
– Hvis regjeringen stemte nei, forstår jeg ikke hvorfor de ikke sier det. Regjeringen må legge kortene på bordet. Det fungerer ikke i et demokrati at regjeringen ikke snakker om hvordan den har stemt, sier Folkpartiets leder, Jan Björklund.
Sofia Karlberg i det svenske utenriksdepartementet viser til at avstemninger som dette i FN er hemmelige, og at Sverige respekterer det.
– Vi sier ikke hvordan vi stemte. Dette omfattes også av hemmelighold i utenrikspolitikken for vår del, sier hun, ifølge nyhetsbyrået TT.