Nytt

Når man hører på den norske kampanjen for de illegale får man inntrykk av at alt vil bli bra, bare man gir etter på visse punkt. Men erfaringene fra Sverige viser at det aldri blir bra nok. Det finnes alltid innrømmelser man burde gjort, noen grupper som man kan gjøre anskrik på vegne av.

Det opplever i disse dager den svenske regjering. De har begynt returen av irakere. Det protesterer de vanlige NGO’ene mot, Amnesty, og også Europarådet og UNHCR.

Sverige har tatt imot desidert flest irakere i verden, ut fra folketallet: 117.000. Forholdene i Irak er langt bedre, det er lenge siden man ikke kunne besøke Irak forholdsvis trygt. Likevel protesteres det.

Tidigt i onsdags morse lyfte ännu ett plan med tvångsavvisade irakier mot Bagdad från Arlanda flygplats. Avvisningarna har kritiserats av Amnesty, Europarådet och FN:s flyktingorgan UNHCR som fruktat för irakiernas säkerhet i hemlandet. Besluten har också mött häftiga protester från allmänheten. Under onsdagsmorgonen greps 25 demonstranter utanför Migrationsverkets kontor i Märsta.

Så kunne Svenska Dagbladet lekke dokumenter fra Wikileaks som viste at utenriksminister Carl Bildt og migrasjonsminister Tobias Billstrøm hadde diskutert tvangsretur med den amerikanske ambassadøren i Bagdad, Ryan Crocker, i desember 2007. Bildt sa at en avtale om retur var en ufravikelig forutsetning for at Sverige skulle etablere ambassade i Bagdad.

Vid frukostmötet tog Bildt upp bilaterala och multilaterala frågor, men hans huvudsakliga bekymmer var – enligt det hemligstämplade dokumentet – den irakiska invandringen till Sverige.

Utan en överenskommelse med den irakiska regeringen om återsändande av irakier utan uppehållstillstånd skulle det vara omöjligt för Sverige att upprätta en ambassad i Bagdad, konstaterade Bildt enligt den amerikanska rapporten som är daterad till den 15 september.

Utrikesministern berättade för Crocker att man i Sverige väntade sig omkring 20000 asylansökningar från irakier under 2007. Av dessa beräknades man bevilja cirka 74 procent. Resterande 26 procent var enligt Bildt orsaken till att den irakiska invandringen blivit en nationell angelägenhet, samt att det var av största betydelse för Sverige att åstadkomma ett återvändandeavtal med Irak:

”Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare”, ska Bildt ha konstaterat enligt dokumentet.

Ministrarna ska enligt amerikanerna dessutom ha påpekat att de flyktingar som anlänt till Sverige efter 2003 var svårare att integrera i samhället, eftersom de kom ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

”Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik”, förklarar man vidare i rapporten.

I en kommentar till mötet med svenskarna skriver den amerikanska ambassaden att Carl Bildt förefaller hantera Irakfrågan seriöst. «Det faktum att han fokuserar på invandringen och att han inte alls nämnde EU tyder på att det är inrikespolitiska hänsyn som styr hans agerande.”

Man skulle tro dette var helt legitime begrunnelser. Sverige hadde gjort sin bit og vel så det. Men nei, politikere og presse skummer av indignasjon og forlanger en forklaring.

Irakerne i Sverige, er de takknemelige og forsvarer regjeringen?

–Jag litar på UD och tror inte att de skulle ge en sådan rasistisk kommentar, säger Abdulwahid Al Moosawi, som är ordförande i Irakiska riksförbundet.

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet, är en av dem som riktat skarp kritik mot avvisningarna av de kristna irakierna. Hon reagerar på kopplingen som ministrarna enligt dokumentet gör till hedersmord i Sverige.

–Det är förfärlig retorik, jag hoppas verkligen och vill inte tro att de kan ha sagt något så avskyvärt, säger hon till SvD.

Bodil Ceballos, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, menar att innehållet i dokumentet illustrerar en anpassning till Sverigedemokraternas agenda.

–Från Moderaternas sida har man anpassat sig till främlingsfientliga krafter, vilket utåt sett Reinfeldt sagt att man aldrig kommer att göra.

Den samme Ceballos vil anmelde de to statsrådene.

MP:s utrikespolitiske talesperson Bodil Ceballos menar att ministrarnas beteende kan liknas vid utpressning. Därför planerar hon nu att KU-anmäla både Bildt och Billström, enligt TV4 Nyheterna.

Bildt sa irakerne som har ankommet etter 2003 har hatt lav utdannelse og vært vanskelig å integrere. Det er ingen gyldig grunn til å avslå asyl, sier talsmann for Migrationsverket.

Det setter menneskerettighetskonvensjonene i relieff: finnes det noe som heter hensyn til mottakslandenes kultur og befolkning? Nei, sier asyllobbyen, og den offisielle fortolkning, FN, Europarådet. Problemstillingen tas ikke en gang opp.

MP:s utrikespolitiske talesperson Bodil Ceballos menar att ministrarnas beteende kan liknas vid utpressning. Därför planerar hon nu att KU-anmäla både Bildt och Billström, enligt TV4 Nyheterna.

– Vårt fokus är att personer som behöver skydd ska få skydd. Det är det enda centrala i vårt uppdrag och det är det som avgör om man får uppehållstillstånd i Sverige, säger Johan Rahm.

Enligt honom är frågan om integration eller den allmänna opinionen inte relevant för Migrationsverkets bedömningar. När det gäller asylsökande handlar det endast om att pröva om personen har rätt till skydd, och det görs alltid en individuell prövning.

– Då spelar det ingen roll om man har utbildning eller möjligheter att integreras i Sverige. Är man i behov av skydd så ska man ha skydd.

Principen om individuell prövning har slagits fast av Migrationsöverdomstolen, Migrationsverkets högsta instans, samt av Europadomstolen.

Under 2010 fick en dubbelt så stor andel av de asylsökande från Irak stanna i Sverige, jämfört med 2009. Det beror enligt Johan Rahm på att säkerhetsläget har försämrats.

Men problemer i Midtøsten vil da kunne føre til at Sverige drukner i asylsøkere, og det samme kan Norge, for spørsmålet om nok er nok vil aldri dukke opp. Det er ikke et gyldig kriterium.

Det sier seg selv at dette ikke er holdbart i et demokrati. På et eller annet tidspunkt vil befolkningens behov og interesser måtte tilgodesees. Når overskrides de grensene?

Behöver man ska man få skydd”

Bildt och Billström KU-anmäls

Svenska uttalanden väcker stark kritik

Ministrar ville stoppa våg av irakier

Siden august 2009 har det vært kjent at det går ukentlige flyavganger fra både Stockholm og Göteborg til Bagdad, Erbil och Suleymania i Irak. I mai fortalte selskapet MCA Travel Group at samtlige ukentlige avganger fra Stockholm var fullbooket frem til slutten av oktober. Passasjerene er primært kurdere og irakere. MCA informerte også om at det ikke var noen ledige plasser å oppdrive på de nyopprettede flyavgangene fra Sturup i Malmø til Erbil før i midten av juni. Samme år åpnet selskapet enda en direkte flyrute mellom Sverige og Irak. Denne gangen til Basra.

Også det svenske reisebyrået Viking Airlines har flere flyruter mellom København og Irak. Siden begynnelsen av april 2009 har hundrevis av irakere bosatt i Danmark tatt direktefly fra København til hhv. Bagdad, Sulaymaniyah og Erbil. Hvert av selskapets fly tar rundt 150 personer, og da juni 2009 nærmet seg slutten hadde mer enn 50 avganger gått fra København.