Nytt

Finlands immigrasjonsmyndigheter ventes å sende tilbake hundrevis av irakiske asylsøkere til hjemlandet. I følge den finske regjeringen betyr den bedrede sikkerhetssituasjonen i Irak at asylsøkere ikke lenger trenger beskyttelse, og flesteparten av de nåværende asylsøkerne i Finland får sannsynligvis avslag fra og med neste uke. Hjemsendelsene markerer et betydelig skifte i Finlands asylpolitikk, da landet ikke har sendt tilbake irakere siden Saddam Husseins fall.

I april uttalte FNs organisasjon for flyktninger, UNHCR, at volden i Irak er for nedadgående og at antallet tidligere flyktninger som returnerer til hjemlandet er økende:

The asylum seekers are to be returned to areas of Iraq considered safe by Finnish officials. These include the capital Baghdad.

The Finnish immigration officials say that most of Iraq is so stable that those who originate from there do not need international protection.

They are to be sent back from Finland, unless their personal circumstances justify granting them asylum, or a residence permit.

Since 2007, more asylum seekers have come to Finland from Iraq than from any other country. Last year 4,035 foreign citizens arrived in Finland, asking for asylum. Of this group, 1,255 were from Iraq.

Esko Repo, head of the asylum section of the Finnish Immigration Service, expects that hundreds of Iraqis seeking asylum in Finland will be sent out of the country.

He also expects fewer Iraqis to seek asylum in Finland in the future, once news spreads about the changes in Finnish policy.

Immigrasjonsmyndihetene anser stadig enkelte deler av Irak som farlige, og irakere fra regionene Nineven, Salah al-Din, Kirjuk og Dijala vil fortsatt bli innvilget oppholdstillatelse i Finland. For å forsikre seg om at asylsøkere oppgir sin opphavsregion korrekt, vil asylsøkerenes språk bli gjenstand for analyser.

Finlands nye politikk går delvis mot UNHCR`s anbefalinger, der det heter at hovedstaden Bagdad fremdeles er farlig og at flyktninger derfra bør innvilgis oppholdstillatelse. Leder for asylmyndighetene Esko Repo, noterer seg imidlertid at både Norge og Sverige allerede sender asylsøkere tilbake til Bagdad:

«Baghdad is a very large area, with about as many residents as all of Finland. The entire area can no longer be considered unsafe», Repo says.

Large-scale repatriations of Iraqis are not expected to begin very soon, as many who have been given ordered sent back are expected to appeal the decision.

Fra Sverige melder for øvrig tidligere flyktningeombud Merith Wager at så mange irakere reiser regelmessig mellom Sverige og Bagdad at flyselskapet Iraqi Airways annonserer i svenske aviser, har kontorer i Stockholm og en egen agent i Södertälje. Flyselskapet MCA flyr direkte mellom Stockholm og Erbil (nordlige Irak, irakiske Kurdistan) og mellom Malmø og Erbil. I følge MCA har de hele 7 flyavganger i uken fra Sverige til Irak:

Asylsökande från Irak hävdar att det är absolut omöjligt för dem att återvända till sitt hemland, att det är livsfarligt, att de kommer att dö (!?) om det återvänder och att de därför absolut måste få asyl och uppehållstillstånd i Sverige.

Men hur är det då möjligt att så många irakier tydligen reser till Bagdad från Sverige, att Iraqi Airways ser det som lönsamt både att annonsera i en stor (kanske fler) dagstidning och att ha kontor i Stockholm och dessutom en speciell agent i Södertälje?

Samtidigt flyger också MCA direkt mellan Stockholm och Erbil (i norra Irak, irakiska Kurdistan) och mellan Malmö och Erbil. På rutten Stockholm – Erbil finns tydligen underlag för två flyg på fredagar. Och på rutten Stockholm – Sulaymaniah går ett flyg på tisdagar och två på fredagar, alltså tre flygningar i veckan.

mca-airlinesEnbart MCA har alltså passagerarunderlag nog för att upprätthålla fem flygningar i veckan till norra Irak – bara från Sverige. Dessutom varje lördag och varje söndag från Malmö till Erbil.

MCA gör alltså, enligt sin tidtabell, sju flygningar i veckan från Sverige till norra Irak!

Det kan inte finnas två parallella verkligheter: en som gör det helt omöjligt för irakier att vistas i Irak och därför måste de få uppehållstillstånd i Sverige, och en som gör att det går utmärkt att resa hem – så utmärkt att det lönar sig att köra hela sju flygningar i veckan till norra Irak från Sverige och att det lönar sig för Iraqi Airways att annonsera här om resor till Bagdad!

Helsingin Sanomat: Finland expected to send hundreds of Iraqis back home in coming years

Repatriations to Baghdad go against UN recommendations