Svenske myndigheter fikk en liste på i alt 13 såkalte IS-kvinner som skulle utvises til Sverige fra de kurdiske områdene i Syria. Tre av disse kvinnene med totalt seks barn ble hentet til Sverige i september. Nå står resten av IS-kvinnene for tur.

UD har tidigare bekräftat att de bedömer att det finns tio kvinnor med koppling till Sverige kvar i lägret, och 20 barn.

Avsikten är att kvinnorna och deras 26 barn ska ha utvisas under hösten och vintern, enligt GP.

”I något fall måste identiteten utredas ytterligare” skriver UD:s presstjänst till tidningen.

Kvinnene kommer fra ulike steder i Sverige. To av kvinnene skal være fra Ôrebro, tre fra Stockholm. En av kvinnene skal ha vært gift men enb IS-terrorist fra Vivalla, og en annen skal ha reist fra Göteborg. Sistnevnte skal ha rømt fra Baghuz i krigens siste fase, med seg både sine og IS-terroristen Mikal Skråmoes barn.

IS-kvinnene skal fortsatt ha nære bånd til terrorsekten IS, og anses som for farlige til at de kurdiske selvstyremyndighetene vil la dem bli i Syria.

Les også: IS-kvinnene er for farlige for Syria – utvises til Sverige

Tidligere har Document omtalt hvordan IS-kvinnene som hentes til Sverige jubler over at de nå skal få lov til å returnere til sine «hjemland», hvor de kan «leve i frihet». Dette oppfattes av enkelte som et symbol på at Sverige har blitt en «failed state».

Les også: IS-kvinnenes glede avslører at Sverige er en mislykket stat

I september ble en av IS-kvinnene som allerede har ankommet Sverige pågrepet, mistenkt for grove krigsforbrytelser og grove brudd på folkeretten i Syria.

– Hon är misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat, sa kammaråklagare Reena Devgun då.

En IS-kvinne som ble hentet til Norge på grunn av et «angivelig sykt barn» førte til at FrP trakk seg ut av Solberg-regjeringen i januar 2020.

Expressen

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.