IS-kvinner i Syria. Foto: YouTube.

To kvinner som reiste til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS, er tilbake i Sverige. Med seg har de to barn, opplyser den svenske regjeringen.

NTB-TT forteller at kvinnene og deres barn ble tatt imot av politiet på Arlanda. Barna tas hånd om av sosialtjenesten.

– Kvinner som frivillig har valgt å slutte seg til terrororganisasjoner, kommer til å stilles til ansvar for sine handlinger. At barna har fått komme til trygghet og bort fra de brutale forholdene, er en lettelse, sier utenriksminister Ann Linde.

Det er ikke lenger tilbake enn i slutten av januar at en annen gruppe IS-kvinner ankom Sverige fra Syria.

Document skrev da om hvordan de ble «stilt til ansvar»:

Et stort apparat av både politi og diverse sosialtjenester var på pletten på flyplassen og tok imot denne siste gruppen, som besto av til sammen seks personer, to IS-kvinner og fire barn

Samnytt kan nå berette at de allerede er satt på frifot av svenske myndigheter, etter det som nærmest kun har vært en slags ankomstregistrering.

På torsdagen anlände den senaste gruppen kvinnliga IS-terrorister till Sverige och på fredagen meddelas att samtliga släppts.

Det tok altså én dag før de var på frifot i Sverige.

Regjeringen går ikke inn på hvem disse sist ankomne kvinnene er, men nyhetsbyrået TT skriver at hjemsendingen er i tråd med opplysninger til Aftonbladet om at de kurdiske selvstyremyndighetene i regionen mandag besluttet at to kvinner på 28 og 29 år, som hadde sittet i fangenskap, skulle utvises til Sverige sammen med sine barn.

Personale fra det svenske utenriksdepartementet har sammen med sikkerhetspersonell sørget for at «utvisningen har skjedd på et så kontrollert vis som mulig», ifølge svenske myndigheter.

Det anslås at rundt 100 kvinner har dratt fra Sverige til Syria for å slutte seg til IS og andre ekstreme islamistiske grupper siden 2012.

Les også:

Sverige henter ytterligere ti IS-kvinner og deres tyve barn

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.