IS-kvinner med svensk statsborgerskap utvises til Sverige fordi de er for farlige. – Vi har sterke grunner til å betrakte dem som aktive trusler mot sikkerhet, lov og orden, skriver det kurdiske selvstyret.

I dokumenter fra det kurdiske selvstyret til den svenske regjeringen skriver de at kvinnene fortsatt har nære bånd til terrorsekten IS og at de av sikkerhetsmessige årsaker ikke kan beholde dem i området. Det melder Aftonbladet.

Flere kvinner med svensk statsborgerskap har sittet i fangeleirer i det nordøstlige Syria siden IS falt. Tre kvinner ble utvist fra Syria i begynnelsen av september, skriver Aftonbladet. To av dem ble arrestert umiddelbart med mistanke om krigsforbrytelser.

Ifølge avisen skal det ha vært hemmelighold rundt henting av IS-kvinnene.

«Tidligere ukjente dokumenter fra utrikesdepartementet viser hvordan regjeringen jobbet intensivt med å hente kvinner hjem vinteren og våren 2021. Under stor hemmelighetskremmeri ble det planlagt en delegasjon til Roj fangeleir og et møte med representanter for den autonome administrasjonen i Nord- og Øst -Syria. Også kalt kurdisk autonomi i Rojava -regionen.»

Det svenske utenriksdepartementet oppfordret kurderne til å holde lav profil om operasjonen.

«Vi vil sette stor verdi på at det konsulære besøket finner sted uten mediedekning av sikkerhetshensyn», skrev koordinator for delegasjonen, ambassadør Fredrik Florén i en epost til administrasjonen.

I juni reiste Florén, to tjenestemenn fra det svenske utenriksdepartementet, en barnelege og sjef for Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) Jonas Trolle til leiren i Syria. Der møtte de 12 kvinner og 22 barn med tilknytning til Sverige. De ble samtidig informert om at utvisning av disse var nært forestående.

Delegasjonen forsikret kurderne om at de var klare til å ta imot alle disse IS-kvinnene.

Utvist på livstid

I begynnelsen av september ble tre IS-kvinner og deres seks barn deportert fra Syria. På samme tid ble det inngått en avtale mellom Florén og en representant for den kurdiske administrasjonen, Abdul Karim Omar. I avtalen kommer det tydelig fram at kvinnene og barna deres er utvist fra Syria på livstid.

Til tross for at den kurdiske administrasjonen har etterforsket kvinnene for krigsforbrytelser, har de ikke lykkes med å samle tilstrekkelig med bevis til en rettslig prosess. De presiserer likevel at det ikke finnes tvil om at kvinnene har en sterk tilknytning til IS.

«Myndighetene har sterke grunner til å betrakte disse kvinnene som aktive trusler mot sikkerhet, lov og orden. Av sikkerhetshensyn vil de bli deportert på livstid sammen med barna sine fra området i det nordøstlige Syria, som er kontrollert og administrert av AANES, med forbud mot å returnere», står det i avtalen.

Den svenske delegasjonen forsikret den kurdiske administrasjonen om at rettslige myndigheter ville ta over når kvinnene ankom Sverige. Spørsmålet er hvordan disse kvinnene skal dømmes for terrorvirksomhet, når ikke en gang den kurdiske administrasjonen har klart å samle nok bevis for å tiltale kvinnene.

Ifølge Aftonbladet foreligger det en rapport fra Florén som sier at det pågår 50 etterforskninger i Sverige, mot personer som har sluttet seg til IS.

Trolle unnskylder kvinnene

Jonas Trolle ved CVE, som var med delegasjonen til Syria, skriver i en e-post til Aftonbladet at han ikke oppfatter kvinner eller barn som en «homogen gruppe» og at flere av dem var veldig unge da de reiste til Syria.

Kvinnene må derfor vurderes individuelt, både juridisk og sosialt, mener han.

– Juridisk sett, etter min tidligere politirfaring, vil det trolig handle om å skaffe bevis fra flere deler av verden. Attester, innsamling av dokumentasjon og undersøkelser av fotografier og filmer. Det blir en slitsom jobb som går over lang tid, skriver han.

Han legger til at det er viktig å undersøke barnas behov for støtte, fordi de har med seg traumatiske opplevelser.

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.