Alle IS-familier med «tilknytning til Sverige» i Syria kan snart sitte på et fly til Arlanda. IS-kvinner i leirene oppgir at Stefan Löfven har sendt ned en regjeringsdelegasjon som har lovet dem reise til Sverige allerede i sommer. Informasjonen er bekreftet av Utrikesdepartementet.

Det svenske utenriksdepartementet bekrefter at de nylig har hatt en ny delegasjon på besøk i fangeleirene i det nordøstlige Syria, hvor de har møtt familiene. Delegasjonen bestod av representanter fra Utrikesdepartementet i Stockholm, en person fra Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) og en barnelege.

«Huvudsyftet med det konsulära besöket var att komma vidare i processen med att fastställa identiteten på de utlandsfödda svenska barnen och få en bättre bild av barnens hälsa», skriver Utrikesdepartementet pressetjeneste i en e-post til Expressen.

Den svenske delegasjonen tok bilder, sikret DNA og informerte familiene om at de snart får komme hjem, sier melder avisen.

– De sa att alla kan vara tillbaka till Sverige nu under sommaren, sier IS-kvinner i leirene til Expressen.

– Familjerna är jätteglada över beskedet, sier en av de fangede IS-kvinnene.

Under besøket i leirene møtte delegasjonen 12 kvinner og 22 barn «med tilknytning til Sverige», skriver Expressen. Avisen skriver at det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mange barn som har tilknytning til Sverige, da flere av barna er først i Syria eller i leirene. Redd Barna mener det gjelder mellom 30-40 barn.

Utrikesdepartementet har sendt bekymringsmeldinger til sosialtjenesten for å få barna i leirene til Sverige, ettersom livet i leirene kan ha en «sterk negativ innvirkning på barns mentale og fysiske helse selv om ingen barn er akutt syke», ifølge Utrikesdepartementet pressetjeneste.

I løpet av de siste to årene har flere familier med tilknytning til Sverige klart å flykte fra leirene og reist til Sverige, ifølge Fria Tider.

Kjøp Asle Tojes bok her!