Tre IS-kvinner og åtte barn har forlatt Syria og er på vei til Sverige. Kvinnene er en sikkerhetstrussel, ifølge informasjon kurdiske myndigheter har sendt til svensk UD. 

Det kurdiske selvstyret har ikke funnet tilstrekkelig bevis til å reise tiltale mot kvinnene, og bestemte derfor i juni å utvise dem.

Totalt skal 26 barn hentes til Sverige, ifølge SVT, men det er uklart hvor mange av de 18 “svenske” kvinnene som skal finnes i leirene som vil bli utvist.

Av dokumenter syriske myndigheter har sendt til det svenske utenriksdepartementet fremgår det at kvinnene utgjør en sikkerhetstrussel på grunn av deres ennå sterke bånd til IS, melder Sveriges Television. De anklages for å ha bidratt til brudd på folkeretten under IS’ styre.

Till TT säger Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, att kvinnorna utvisas på livstid.

– De här kvinnorna har varit med i IS, och vi sade för några månader sedan att de som vi inte kan eller har resurser att ställa inför rätta kommer att utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk, säger han.

En av systrarna som återvänder ska enligt SVT ha anklagats för att ha rekryterat unga kvinnor till IS. (Expressen)

Expressen har vært i kontakt med familien, som ikke vil gi noen kommentar.

Lisa Andersson

Blant de som ankommer i dag er Umm Zubair (Zubairs mor) fra Göteborg, hvis svenske navn er Lisa Andersson. Hun meldte seg inn i terrorsekten i 2013 etter å ha konvertert til en ekstrem form for islam og giftet seg med IS-terroristen Abrar Pailot Mohamed fra Rinkeby. Andersson valgte deretter å forlate sitt eldste barn i Sverige og reise til kalifatet med Mohamed. Paret hadde tre barn sammen i Syria, før Abrar Pailot Mohamed ble arrestert av kurdiske styrker i 2019.

Ansatte fra det svenske utenriksdepartementet var i leiren i sommer for å sjekke kvinnenes dokumentasjon og ha samtaler med dem. Kvinnene ble også tilbudt DNA-tester for å fastslå forholdet til barna kvinnene trodde var deres.

Omstridt å hente kvinnene

Den svenske debatten om retten til kvinnelige IS-støttespillere til å få adgang til Sverige har pågått lenge. Statsminister Stefan Löfven har påpekt at alle svenske borgere har rett til å komme tilbake til Sverige, mens blant annet Moderaterna har krevd at IS-terrorister med dobbelt statsborgerskap skal kunne fratas sitt svenske statsborgerskap. En lignende mulighet eksisterer allerede i blant annet Tyskland, Danmark og Finland, og kan forhindre at personer med terrorsympatier kommer tilbake.

Kritiske stemmer har sagt at selv om kalifatet nå har falt, har kvinnene som ble intervjuet i leirene sjelden uttrykt anger for å ha deltatt i en av vår tids mest brutale terrorsekter. Barna som har vokst opp i familiene er også dypt påvirket av sine erfaringer fra kalifatet og dets verdier.

Vanskelig bevissituasjon

Kvinnene og barna deres skal lande på Arlanda i Stockholm. Der vil de bli møtt av et team med blant annet politi, ansatte fra Migrationsverket og Socialtjänsten, samt medisinsk personale. De vil da umiddelbart bli avhørt av politiet og etterforsket for krigsforbrytelser.

Forbrytelser har imidlertid vist seg vanskelig å bevise. Tidligere denne uken ble det kunngjort at fem foreløpige undersøkelser av terrorforbrytelser som angår de kvinnelige IS-tilhengerne som hittil har kommet tilbake til Sverige har blitt avsluttet på grunn av mangel på bevis.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.