Belgiske Tatiana Wielandt og Bouchra Abouallal, begge 26, i Ain Issa-leiren 10. mars 2019. De vervet seg begge til kalifatet. Foto: Issam Abdallah/Reuters/Scanpix

Personer fra Norge med tilknytning til IS er blant dem som har rømt fra en leir i byen Ain Issa i Syria, ifølge kurdiske myndigheter. PST følger situasjonen nøye.

Den svenske avisa Expressen har snakket med kurdiske flyktning- og migrasjonsmyndigheter, som opplyser at noen av de rømte fangene kommer fra Sverige og Norge.

Leiren i Ayn Issa ble angrepet av tyrkiske kampfly søndag morgen ved 8-tiden lokal tid, ifølge Sheikhmous Ahmed, som leder flyktning- og migrasjonsdepartementet i den i praksis selvstyrte kurdiskkontrollerte delen av Syria.

– Fra Sverige og Norge

Som følge av angrepene skal det ha oppstått kaos i leiren. Medlemmene av den kurdiskdominerte militsgruppa SDF, som står for vaktholdet i leiren, forlot sine stillinger.

– De som bor der, angrep kontorene våre og knuste vinduer og ødela dører, sier Ahmed til Expressen.

– Flere IS-familier flyktet fra leiren. De fleste som har rømt, kommer fra Europa, inkludert Sverige og Norge, legger han til.

Ifølge Ahmed utgjør «IS-familiene» i leiren 785 mennesker. Blant disse er det både voksne og barn. Opplysninger fra kurdiske myndigheter tyder på at alle disse har rømt.

PST følger nøye med

Ifølge nyhetsbyrået AP befinner det seg ulike grupper av mennesker i leiren, og det samlede antallet internerte skal ha vært rundt 12.000.

– Det råder fullstendig kaos i leiren nå, sier Ahmed til Expressen.

Seniorrådgiver Annett Aamodt i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NTB at PST følger nøye med på situasjonen.

– Tallene som vi opererer med, er at det er rundt 20 personer med norsk tilknytning og usikker status som oppholder seg i Syria og i konfliktområdene rundt. I tillegg til disse er det rundt 35 norske barn som oppholder seg i konfliktområdene, sier hun.

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂