Situasjonskart over det nordøstlige Syria fra lørdag 12. oktober. Midt på bildet sees Ayn Issa, der leiren for internt fordrevne og IS-familier ligger. Fotomontasje: Southfront.org

Hundrevis av IS-familier skal søndag morgen ha rømt fra leiren Ayn Issa, 36 km fra grensen mellom Syria og Tyrkia. Rømningen skal ha funnet sted etter at tyrkisk-støttet milits angrep byen, blant annet med artilleri, og samtidig med at de kurdisk-ledede SDF-styrkene sendte ut en appell om hjelp til å evakuere leiren.

Appellen og nyheten om rømningen ble publisert på det syrisk-kurdiske nettstedet hawarnews.com søndag formiddag, og bekrefter at IS-familier skal ha rømt:

The Autonomous Administration of Northern and Eastern of Syria made an urgent appeal regarding the ISIS families in the Ain Issa camp, some of whom managed to escape with the help of Turkey’s mercenaries.
«The UN Security Council, the International Coalition against ISIS, the Arab League, the European Union and all human rights organizations, the brutal military offensive by Turkey and its mercenaries has become close to the camp of Ain Issa, which is home to thousands of ISIS families, some of whom have already escaped after the shelling of mercenaries, in support of ISIS’s resurgence.
We therefore call on all of you to shoulder your responsibilities and to intervene quickly to prevent a catastrophe that will not only affect Syria, but will knock your doors all when things get out of hand. «

Tallene på hvor mange som har rømt varierer fra noen dusin til opp imot 800. Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder, men The Irish Sun bekrefter at leiren er angrepet. I leiren sitter den irske IS-bruden Lisa Smith med sitt tre år gamle barn.

Turkey has already breached its alleged “safe zone” – a strip 30 km deep inside Syria and attacked the area holding Smith, an hours drive from ISIS former terror capital Raqqa

Smith and her daughter currently share a tent with the wife of imprisoned Irish citizen Alexandr Bekmirzaev and his son Abdul Malik.

Opplysningene om rømningen er også sitert av blant annet Sky News Arabia og på utallige Twitter-kontoer.

Aftenposten siterer i dag søndag syrisk-kurdiske etterretningskilder på at de frykter et koordinert opprør i leirene med IS-fanger de neste dagene. Al-Hawl-leiren ligger vel 220 km lenger øst enn Ayn Issa-leiren, mot grensen til Irak.

Saken oppdateres.

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂