Tyrkiske fly bombet onsdag kveld de kurdisk-syriske sikkerhetsstyrkene SDF ved Al-Hol-leiren. Leiren huser flere tusen fanger som har jobbet for IS. En talsperson for SDF opplyser at flere fanger skal ha unnsluppet.

Mer enn 54.000 fanger med tilknytning til IS, derav mer enn halparten barn, oppholder seg i leiren etter at SDF og amerikanske styrker nedkjempet det såkalte IS-kalifatet nord i Syria i 2019.

Blant de innsatte er over 10.000 utenlandske borgere, også norske, som er plassert i det såkalte «annekset». Kurdiske myndigheter i Nord-Syria har gjentatte ganger bedt om at de blir hentet hjem, men repatrieringen har skjedd i rykk og napp. (NTB)

Blant landene som nylig har hentet hjem borgere, er Australia og Nederland.

Flyktningleiren, som ble åpnet i 1991 under den første Gulf -krigen, har eksplodert til en humanitær katastrofe og en alvorlig terror-trussel. Tjenestemenn i Biden -administrasjon er blitt skremt av hastigheten som leiren har vokst til å omfatte titusenvis av pårørende til mistenkte ISIS-medlemmer, og den har blitt en grobunn for mennesker som er lojale mot ISIS.

– ISIS kan plante et frø i et av disse områdene basert på forholdene og prøve og vokse og styrker sin radikale ideologi, sa generalmajor Matt McFarlane, den amerikanske sjefen i Irak og Syria, i et intervju ved leiren forrige uke.

Sjefen for de amerikanske styrkene som samarbeider med SDF i det nordlige Syria, Generalmajor Matt McFarlane. Foto: US Army / Wikimedia Commons

I september gjennomførte SDF en operasjon for å utrydde ISIS -krigere inne i leiren. I løpet av 24 dager rundet de opp rundt 300 ISIS -krigere, drepte flere til og konfiskerte våpen og eksplosiver. Mange ISIS-ledere ble funnet blant de irakiske innbyggerne. Dusinvis av ISIS -håndlangere ble funnet å bo i en seksjon med syriske borgere som hadde vært det mest voldelige området i leiren, sa tjenestemenn.(NBC)

Nato i Syria

Document har snakket med kurdere som uttrykker sin skuffelse og sitt sinne over at Nato-landet Tyrkia tillates å bombe styrkene som hjalp til å nedkjempe IS.

– Er dette takken for at vi fikk stoppet IS? spør en retorisk.

Dette er fjerde dag med harde tyrkiske angrep mot kurdiske mål i Syria, Irak og inne i Tyrkia. Tidligere onsdag opplyste forsvarsminister Hulusi Akar sier at tyrkiske angrep har rammet 471 kurdiske mål i Syria og Irak.

Han oppgir også at 254 personer, som han omtaler som «terrorister», er drept.

Uttalelsen ble onsdag viderebrakt av Tyrkias statskontrollerte nyhetsbyrå Anadolu.

President Recep Tayyip Erdogan truet tirsdag med å gå inn med bakkestyrker i Syria, selv om både Russland og USA har bedt landet unngå en opptrapping. (NTB)

Inside the Syrian refugee camp where supplies are low and ISIS fears run high (NBC News)

Top anti-ISIS general warns of ‘major catastrophe’ as Ankara attacks Kurdistan Region, NE Syria (Rudaw)

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.