Den islamske staten (IS) har en «hær på vent» i fengsler og fangeleirer over hele Irak og Syria. Samtidig hjernevaskes tusenvis av barn for å bli fremtidens jihadister.

Dette advarer det amerikanske militæret mot i sin årlige rapport om utfordringen IS fortsatt skaper over hele Midtøsten.

Totalt dreier det seg om 30.000 IS-krigere i Syria og Irak, og 25.000 barn som utgjør en potensiell neste generasjon av IS, skriver The Times.

There are 20,000 Isis fighters and leaders in detention in Iraq and a further 10,000 in Syria, the US central command report said. On top of that, there are 25,000 children in camps like the al-Hawl facility in northeast Syria who are the “potential next generation of Isis”, it said.

Barna i leirene er utpekt som mål for IS-sympatisører, og utsettes for radikalisering slik at de kan bli IS-krigere på sikt. Rapportens forslag til løsning er å sende barna til de vestlige landene foreldrene flyttet fra for å delta i den grusomme terroren til IS..

The international community must work together to remove these children from this environment by repatriating them to their countries or communities of origin while improving conditions in the camp.

Som vi har opplevd både her i Norge og andre europeiske land, følger gjerne foreldrene etter barna som repatrieres. Dermed åpner våre myndigheter for at IS kan etablere seg her i Europa.

Siv Jensen krever svar om det syke IS-barnet

Amerikanske, britiske og andre vestlige tropper er fortsatt utplassert i de nordøstlige delene av Syria og i Irak. I sin angivelige «rådgivende» rolle har disse styrkene ifølge rapporten deltatt i over 300 operasjoner mot rester av IS, noe som har resultert i at 686 IS-krigere har blitt drept og 374 tatt til fange.

En av de drepte var IS-lederen Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, som sprengte seg selv i luften for å unngå å bli tatt til fange.

En alvorlig hendelse skjedde da et fengsel i Hasakah nordøst i Syria, som ble drevet av amerikanernes allierte Syrian Democratic Forces (SDF), ble angrepet. 400 IS-krigere og 120 SDF-soldater døde i det som var et forsøk på å frigjøre IS-sympatisører.

3. juledag slo kurdere i Syria alarm, etter angrep mot IS-fengsel nord i Syria.

Kurdiske myndigheter erklærte tirsdag krisetilstand i Raqqa, de ytterliggående islamistenes tidligere hovedsete i det nordlige Syria. Bevæpnede menn angrep mandag et fengselsanlegg der IS-aktivister blir holdt.

Seks medlemmer av den kurdiske militsen og en jihadist ble drept i angrepet.

En talsmann for den kurdisk-ledede SDF-styrken sier at sikkerhetsstyrker gjør omfattende raid rundt i regionen på jakt etter IS-medlemmer.

– Vi har opplysninger om mulige IS-angrep i forbindelse med årsskiftet, sier Farhad Shami. Han legger til at beredskapen er konsentrert rundt byene Raqqa, Hasakah og Qamishli. (NTB)

Særlig i Syria preges styringen av landet av kaos. Fire ulike autoriteter styrer hver sine områder: Assad-regimet, SDF, jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham, og opprørere i nord som støttes av Tyrkia.

I regimekontrollerte Deir Ezzor ble ti oljearbeidere drept i et IS-angrep i går.

Les også:

Sverige henter ytterligere ti IS-kvinner og deres tyve barn

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp De helliges leir!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.