Vesten opererer etter prinsippet «ute av syne, ute av sinn». Det var Donald Trump som knekket IS, fordi han skjøv Obamas rules of engagement til side og lot soldatene gjøre jobben. De som fjernet Trump, tok ikke denne lærdommen til seg, og nå er IS tilbake. Det vi si: De forsvant aldri.

Vesten overlot til det kurdiske selvstyret å vokte titusener av IS-krigere og deres familier. Det er en situasjon som ikke kan vedvare, og stormingen av et stort fengsel i byen Hasakah i Syria er bevis. Fengslet har 3.500 fanger. De innsatte kommuniserer med folk på utsiden og koordinerer gisseltaking og angrep utenfra. Situasjonen er ikke avklart.

I forrige uke stormet jihadister fengselet i byen Hasakeh, der det satt flere tusen menn, hovedsakelig IS-medlemmer. Hundrevis av fanger rømte, og det har siden da vært flere kamper i området. Minst 173 IS-krigere og 55 kurdiske soldater skal være drept.

Onsdag denne uken sa SDF at de hadde gjenvunnet kontrollen over fengselet, men mellom 60 og 90 jihadister holder fortsatt stand og har barrikadert seg i en bygning like ved kjelleren der de holder flere fengselsansatte og sivile som gisler.

FILE – This photo provided by the Kurdish-led Syrian Democratic Forces shows some Islamic State group fighters, who were arrested by the Kurdish-led Syrian Democratic Forces after they attacked Gweiran Prison, in Hassakeh, northeast Syria, Friday, Jan. 21, 2022. With a spectacular jail break in Syria and a deadly attack on an army barracks in Iraq, the Islamic State group was back in the headlines the past week, a reminder of a war that formally ended three years ago but continues to be waged away from view. (Kurdish-led Syrian Democratic Forces, via AP, File)

Hvor lenge holder SDF? De mister mannskap. Som det fremgår av bildet: Det er mange IS-krigere. De er frustrerte og desperate. Hvor lenge går det til neste opprør/storming?

Vesten vil heller ikke ta inn over seg de titusener av barn og unge som vokser opp i leirene. De er fiendtlige mot fremmede og vestlige. De er hardføre etter å ha levd i telt i årevis. Fotografen kommenterer ikke at barna kaster sten mot fremmede. Dette er de barna som bl.a. Sverige henter hjem og slipper rett ut i samfunnet sammen med sine mødre. Det er den totale bevisstløshet, og vi vil måtte betale en pris for ledere som ikke vil vite.

Det er samme mentalitet som ligger bak å invitere Taliban til Oslo. Vår ledere opptrer som om vi har noe å tilby, som om vi vet og forstår. Men våre ledere forstår ingenting.

FILE – Children gather outside their tents, at al-Hol camp, which houses families of members of the Islamic State group, in Hasakeh province, Syria, May 1, 2021. With a spectacular jail break in Syria and a deadly attack on an army barracks in Iraq, the Islamic State group was back in the headlines the past week, a reminder of a war that formally ended three years ago but continues to be waged away from view. (AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

Les også:

Amerikanske bakkestyrker deltar i kamper mot IS i Syria

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.