Amerikanske bakkestyrker kjemper sammen med kurdiske SDF-styrker for å gjenvinne kontrollen over Ghwayran-fengslet i Hasakah, nord i Syria. Harde kamper har rast i og rundt fengslet, etter at IS-krigere torsdag stormet anlegget der mer enn 3000 IS-krigere og 700 barn sitter fengslet.

Amerikanske fly og helikoptere deltar også i angrepene på det gamle skoleanlegget som er omgjort til fengsel av de kurdiske selvstyremyndighetene. Kampene har rast siden torsdag, da 100 IS-krigere angrep fengslet med to lastebiler fylt med sprengstoff. Flere hundre IS-fanger rømte, men flere av disse skal nå være tatt til fange igjen.

Inne i fengslet har IS-fangene forskanset seg i en av bygningene, og ifølge byråmeldinger bruker de barn som gisler. Kurdiske og amerikanske styrker har omringet fengslet, men kampene pågår fortsatt.

Etter fire dager med amerikanske luftangrep har kampene blitt det største kjente amerikanske engasjementet med IS siden det  såkalte kalifatet falt for tre år siden. Hundrevis av IS-krigere angrep fredag fengselet i Hasaka, Syria, i et forsøk på å frigjøre sine fengslede kamerater i et av de dristigste angrepene i regionen de siste årene. Fengselet huser rundt 3000 mistenkte IS-krigere og nesten 700 gutter, og kampene har utviklet seg til en gisselkrise med IS-krigere som fortsatt holder omtrent en fjerdedel av fengselet og bruker guttene som menneskelige skjold. (New York Times)

Barn drept

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 154 mennesker drept i angrepet og kamphandlingene, blant dem 102 IS-krigere, 45 kurdiske soldater og 7 sivile.

Flere barn har allerede blitt drept eller såret i kamphandlingene, ifølge lydopptak fra innsiden av fengselet som Redd Barna og andre organisasjoner har fått.

– Det vi hører fra innsiden av fengselet i Ghwayran er dypt urovekkende. Rapporter om at barn har blitt drept eller såret er tragisk og opprørende, sier lederen for Redd Barnas virksomhet i Syria, Sonia Khush i en pressemelding.

Mange av barna ble tatt til fange da IS-bastionen Baghouz ble frigjort i 2019. Flere organisasjoner og FN hevder det er mer enn 700 mindreårige i Ghwayran, en tidligere skole som nå huser minst 3.500 mistenkte IS-medlemmer.

Bekymret

Unicef er svært bekymret for tilstanden til de innesperrede barna. Om lag 10 prosent av dem antas å være 15 år eller yngre.

– SDF opprettet i utgangspunktet en egen seksjon for barn. Mange av dem har voksne slektninger der inne og har siden sluttet seg til dem i andre deler av fengselet, sier talsperson Eva Hinds i Unicef.

Den syriske forskeren Sara Kayyali hos Human Rights Watch sier barna er innesperret i fengselet og at organisasjonen har fått talemelding fra ett av barna, som forteller at «det er døde kropper overalt».

– Det er ikke klart om de har noen form for medisinsk hjelp, sier Kayyali, som opplyser at de fleste mindreårige er mellom 12 og 18 år. (NTB)

U.S. Troops Join Assault on Prison Where ISIS Holds Hostage Hundreds of Boys (NYT)

Jihadist fighters holed up with minors in Syria prison (Rudaw)

Les også:

Terrorsiktede søstre fra Bærum fengslet i Syria

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.