Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. AP Photo/Firdia Lisnawati

Ingen vestlige land har foreløpig reagert på Tyrkias luftangrep mot kurdiske og syriske mål i Nord-Syria. Det antas å henge sammen med Tyrkias nøkkelposisjon i Nato.

Over 30 mennesker skal ha blitt drept i tyrkiske luftangrep mot kurdiske mål i Syria,. Angrepene startet lørdag kveld og fortsatte søndag, ifølge NTB.

Syrisk rikskringkasting bekrefter angrepene.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at minst 27 personer er drept og 38 såret, mange av dem alvorlig, i til sammen 25 luftangrep. En kurdisk militærtopp sier han frykter krig, opplyser NTB..

Angrepene rammet sent lørdag kveld landsbyer i Aleppo-provinsen og området ved byen Kobani. De fortsatte ved Kobani søndag formiddag, ifølge SOHR.

– Denne bombingen tjener ingen. Vi gjør alt vi kan for å unngå en større katastrofe. Hvis det bryter ut krig, kommer det til å ramme alle, sier Mazloum Abdi, leder for den kurdiskdominerte militsen Syriske demokratiske styrker (SDF).

SDF støttes av USA og spilte en sentral rolle i kampen mot IS.

Men til tross for denne klart aggressive handlingen mot et naboland, er det stort sett taust fra vestlige land.

– Det skyldes nok at Tyrkia har et visst tak på Nato, sier Midtøsten-eksperten Aras Lindh ved Utenrikspolitiska institutet i Stockholm til Expressen.

Han kaller mangelen på reaksjoner for oppsiktsvekkende.

Da Tyrkia gikk til offensiv mot kurdisk milits i Nord-Syria i 2019, var de internasjonale reaksjonene sterke. Sverige var blant landene som reagerte med å stanse våpeneksport til Tyrkia.

Den er nå gjenopptatt i forbindelse med Sveriges Nato-søknad og Tyrkias krav for å slippe Sverige inn.

Expressen har forsøkt å få en kommentar fra Sveriges utenriksminister Tobias Billström. I en epost til avisen skriver han at han følger utviklingen nøye.

– Sverige kommer til å rådføre seg i EU om linjen når det gjelder synet på Tyrkias bombinger av Syria, skriver han.

Tyrkias president Erdogan har truet med å blokkere for finsk og svensk EU-medlemskap, dersom ikke Nato viser forståelse for den tyrkiske innsatsen mot det Erdogan kaller kurdiske terrorister i Syria.

Dermed er Nato-landene havnet i et dilemma, der motstridende hensyn påvirker hvordan man forholder seg til eksempelvis dette tyrkiske angrepet mot syriske mål.,

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.