Nytt

Tyrkia har uten forvarsel bombet den kurdiske YPG-militsen i Syria og PKK i Irak. Amerikanerne er provosert. Tyrkerne bomber den mest effektive militsen i kampen mot IS.

Det er vanskelig å tolke bombingen som annet enn en stor provokasjon. Amerikanske rådgivere kunne også vært drept.

Angrepene i Hasaka-provinsen nordøst i Syria var rettet mot YPG, som spiller en ledende rolle i framrykkingen mot IS’ bastionen Raqqa litt lenger sør. Minst 18 personer ble drept.

I Nord-Irak ble seks peshmerga-krigere, som fungerer som styrkene til de kurdiske selvstyremyndighetene, drept. Disse står vanligvis på god fot med Tyrkia, og bombingen skulle trolig har rammet en PKK-tilknyttet milits i området. (….)
Både i Irak og Syria fungerer kurderne som noen av USAs viktigste støttespillere på bakken i offensivene mot IS i henholdvis Raqqa i Syria og Mosul i Irak.

– Vi er svært bekymret, dypt bekymret, over at Tyrkia tidligere i dag gjennomførte luftangrep nord i Syria og nord i Irak uten korrekt koordinering med verken USA eller den brede globale koalisjonen for å bekjempe IS, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Mark Toner.

Angrepene i Syria rammet blant annet et mediasenter. Det var ett av de blodigste tyrkiske luftangrepene mot kurdiske styrker på syrisk side av grensen så langt i krigen. Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble 15 YPG-krigere drept, i tillegg til tre mediefolk.

– De døde er krigere og medierepresentanter fra YPG, sier direktør Rami Abdulrahman i SOHR.

Representanter for den USA-ledede koalisjonen mot IS besøkte tirsdag stedet der bombene falt, og PYD, som er YPGs politiske fløy, la ut bilder på nettet av YPG-representanter sammen med en mann i uniform med et amerikansk flagg på brystet. (NTB)

Bombingen er en demonstrasjon fra president Erdogan om at Tyrkia gjør hva det vil. Men hva hvis tyrkiske fly skulle drepe eller såre amerikanske rådgivere? Erdogan spiller et høyt spill.