Ytterligere tre IS-kvinner og deres åtte barn er nå på vei fra Syria til Sverige. De er blitt utvist fra Syria fordi de beskrives som en sikkerhets­risiko, og de ventes å ankomme Arlanda torsdag morgen.

Det kurdiske selvstyret i Syria har besluttet å utvise terroristene som har svensk stats­borgerskap, ettersom de anses som en sikkerhets­risiko. I september ankom tre av disse kvinnene til Sverige med barna sine. Ifølge informasjon til Expressen har ytterligere tre kvinner og deres åtte barn nå begynt reisen fra al-Roj-leiren til Sverige.

IS-kvinnene er for farlige for Syria – utvises til Sverige

Ifølge kilder til Göteborgs-Posten er en av kvinnene som nå kommer tilbake, en 28 år gammel svensk kvinne fra Göteborg og hennes to barn. De to andre kvinnene sies å komme fra Stockholm og er henholdsvis 25 og 27 år gamle. Begge immigrerte til Sverige fra Somalia i løpet av 2000-årene.

Ved ankomst til Arlanda vil gruppen bli møtt av blant andre politi, sosial­tjenester og leger, og de som mistenkes for forbrytelser, vil bli avhørt av det svenske politiets nasjonale operasjons­avdelings (NOA) krigs­forbrytelses­gruppe.

Flere kvinner har blitt etterforsket for krigs­forbrytelser etter hjemkomsten fra Syria, men bare en av dem er for øyeblikket varetekts­fengslet. Det er en 49 år gammel kvinne som mistenkes for å ha bidratt til at sønnen ble brukt som barnesoldat.

De svenske IS-kvinnene er løslatt

I alt syv svenske kvinner og deres barn forblir i al-Roj-leiren, ifølge informasjon til Expressen. Det svenske Utrikes­departementet (UD) har tidligere kunngjort at det vil fly alle deporterte kvinner med svensk stats­borgerskap og barna deres til Sverige.

UD ønsker imidlertid ikke å kommentere nøyaktig når disse transportene vil finne sted, eller gi mer detaljert informasjon om kvinnene som nå ventes ankomme Arlanda.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.