En svensk IS-kvinne har klart å rømme fra et avlukket område i den syriske Al-Hol-leiren, og er nå tilbake i Sverige. Foto: Skjermdump SVT

En svensk IS-kvinne har rømt fra den beryktede Al-Hol-leiren i Syria og befinner seg nå i Gøteborg-regionen, ifølge SVT. Kvinnen er ikke pågrepet eller varetektsfengslet, men etterforskes nå for krigsforbrytelser.

Kvinnen fra Vest-Sverige er i 30-årene og reiste til Syria i 2013. Syv år senere er hun hjemme igjen, alene. Både mann og barn er døde. I følge SVTs opplysninger har hun klart å komme seg ut ved hjelp av menneskesmuglere. Hun ble ført til Tyrkia, der tyrkiske myndigheter organiserte flyreise til Sverige. Etter den nye terrorlovgivningen er det større muligheter for politiet å undersøke hjemvendte, melder den svenske nyhetskanalen.

Prisen for frihet: Opptil en million SEK

Det er rundt 70 000 flyktninger i Al-Hol flyktningleir i det nordøstlige Syria. Midt i leiren er et lukket område med væpnede vakter, der IS-kvinnene blir holdt som fanger, separert fra de andre fangene. Det er fra dette lukkede området den svenske IS-kvinnen har klart å rømme.

IS-kvinnen er ikke den eneste. Det lekker stadig IS-fanger fra Al-Hol, forteller uavhengige kilder til SVT. Flere kontraktsligaer forekommer i området. SVT har snakket med informanter som sier at det kan koste mellom 100.000 til en million svenske kroner å få smuglet en kvinne ut av leiren og tilbake til landet der hun har statsborgerskap.

Hvordan IS-kvinnene finansierer flukten, nevnes ikke i reportasjen.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂