En gruppe antatt foreldreløse barn i al-Hol-leiren var sporløst forsvunnet da svenske myndigheter hadde gjort alt klart for å hente dem «hjem» til Sverige. Det er Sveriges utenriksminister Ann Linde som opplyser at barna var forsvunnet. Slektninger av barna hadde flyttet dem og det er nå uklart hvor de befinner seg.

– För ett par veckor sedan fanns alla tillstånd, alla rättsliga grunder var avklarade, tillstånd från myndigheter klart, säkerhet klart, mottagande i Sverige klart, men när själva överlämnandet skulle ske har släktingarna flyttat barnen och vi vet inte nu var de håller barnen gömda. Och det vet inte myndigheterna heller, sier Ann Linde.

Det er vanskelig å identifisere menneskene i al-Hol-leiren ettersom de fleste mødrene går tildekket med svarte nikaber.

– Det bor närmare 70 000 personer i lägret, alla mammor är i stort sett klädda i niqab, så om man medvetet vill hålla barnen gömda är det inte lätt att hitta dem, sier Ann Linde.

Ifølge det svenske utenriksdepartementet finnes det rundt 50 barn IS-leire i Syria som har forbindelser til Sverige. De har fokusert på de foreldreløse. Men det har vært vanskelig å kartlegge barnas identitet, statsborgerskap og om de virkelig er foreldreløse.

Utenriksminister Ann Linde vil at disse barna skal vokse opp i trygghet i Sverige:

– Vi beklagar det, för vi menar att barnen ska föras till Sverige och det finns laglig grund för detta och att de ska få växa upp i trygghet i Sverige. Men som läget är nu kan vi inte lokalisera dem.

Expressen    SverigesRadio

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!