En familie med små barn ignorerte advarsler og dro på ferie i Afghanistan, landet de flyktet fra. De fulgte heller ikke oppfordringen om å reise hjem 5. august. Nå ber familien svensk UD om hjelp til å returnere til Sverige.

– Vi känner oss ganska övergivna, sier Robina Ansary (28) til Aftonbladet.

Svensk UD sier de ikke har noen planer om å evakuere de 40 svenske statsborgerne som oppholder seg i Afghanistan. Robina innrømmer at hun kjente til at den svenske ambassaden helt siden 2006 har frarådet reiser til landet.

Men advarslene ble ignorert, de ville besøke familien i Afghanistan.

Reisen var planlagt lenge. De skulle utnytte foreldrepermisjonen og besøke slektninger i Kabul. Planlagt hjemreise var 26. august.

Men situasjonen endret seg raskere enn forventet, og nå vet ikke Robina om hun og hennes familie vil klare å forlate landet.

– Vi vet inte om flygplatsen kommer hålla öppet, eller hur det kommer bli nu när talibanerna har tagit över. Till och med statsministern har lämnat landet. Så vi känner oss ganska övergivna.

På søndagens pressekonferanse hadde ikke utenriksminister Ann Linde (S) noen gode nyheter til Ansary-familien.

– Det finns också svenskar på plats i Afghanistan. De uppgår till över 40 stycken på den så kallade ”svensklistan”. Den 5 augusti uppmanade UD alla svenskar att återvända hem. Det är väldigt ovanligt att så starka uttalanden kommer från UD när det gäller när det gäller reseavrådan, sa utenriksminister Ann Linde under pressekonferansen.

Robina forteller at de har kontaktet den svenske ambassaden, og får den samme beskjeden. De burde ikke ha reist til Afghanistan i utgangspunktet, og de burde lyttet til oppfordringen om å forlate landet 5. august.

– Vi har tyvärr inte kunnat göra det. Vi trodde inte heller att läget skulle bli så allvarligt som det blev nu.

– Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, för vi vågar ju knappt ta oss ut hemifrån. Vi hör skottlossning, och vi har småbarn från fem år ner till sex månader. Vi är ganska traumatiserade.

Aftonbladet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂