Det letes med lys og lykte etter ting som kan oppfattes som rasistisk. Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe er et tilbakevendende tema. Vi husker at hennes far, negerkungen, ble gjort om til sydhavskonge. Bøkene hennes skal oppdateres jevnlig for å holde dem innenfor de politisk korrekte rammer.

Nå er det gardinenes tur. Astrid Lindgrens Värds Webhop solgte gardiner fra Pippis eventyr. De er nå trukket tilbake.

”Som mamma till ett afrosvenskt barn undrar jag hur ni tänker när ni säljer gardiner där bruna barn agerar slavar åt Pippi?” skrev en mamma på ALV:s Facebooksida och fick snabbt medhåll från andra som undrar hur företaget tänkte när de reproducerade bilden på en gardin år 2014. Den kommer ursprungligen från «Pippi Långstrump i Söderhavet» som gavs ut 1948 med bilder av Ingrid Vang Nyman.

Det var familien Abrahamsson som fikk øye på gardinen i suvenirbutikken under et besøk på lørdag.

– Det är fruktansvärt. Det är en typisk rasistisk bild från koloniseringen, med barn som är slavar åt Pippi, säger Emilie Abrahamsson.

– De borde vara ett föredöme och se till att den här typen av förlegade grejer inte säljs. De förbättrar ju inte samhället genom att sprida den här typen av bilder, säger hon.

Och det gäller inte bara gardinerna:
– Jag brukar stryka över vissa ord med Tipp-ex i barnböckerna. Det borde jag ändå inte behöva göra 2014. Helt sjukt!

Emilie Abrahamsson burde kanskje lese noe annet for barna? Hva med Emil i Lønneberget? Her kan hun gyve løs så Tipp-ex’en spruter og oppdatere på egen hånd, slik at bøkene kan representere Sveriges multikultur anno 2014. Katthult er aaaltfor svensk (men uten svensk kultur!), så Alfred bør byttes ut, slik at Emil endelig kan si:

«Du och jag, Achmed, du och jag».

Fram med Tipp-ex’en alla goda svenskar!

b4f3a5aefd8a4fffea8589a909c52ceb

 «Inte bra, inte bra»

 

3407349_1200_675

Denne leserkommentaren i Sveriges Radio taler for seg:

Har ni läst Pippi Långstrump? Att barnen skulle vara slavar är ju befängt. Pippis pappa blev ju vald (dyrkad som) kung på den söderhavsö där han spolades iland. Han erövrade inte något land med våld och hade inga slavar men däremot undersåtar. Det är ju naturligtvis inte så bra men hallå, det är en saga. Hoppas att ni heller inte ger era barn prinsessklänningar eller utsätter dem för bilder på Kungabarnen om denna gardin är så farlig.

DN  Sveriges Radio