Stockholm kommune har besluttet å trekke tilbake tillatelsen til Saimagården førskole i Akalla utenfor Stockholm. Førskolen drives med muslimsk fokus, og beslutningen ble tatt etter at Säkerhetspolisen (Säpo) varslet om risiko for at barna radikaliseres, melder Svenska Dagbladet (SvD).

Ifølge uttalelsen fra Säpo beskrives det hvordan en person som representerer en «totalitær ideologi» har innflytelse over skolen. Mannen skal være aktiv i Det muslimske brorskapet, som i flere land er klassifisert som en terrororganisasjon. I Sverige er organisasjonen tillatt och aktiv, men ifølge SvD representerer Brorskapet «en ideologi som er uforenlig med svenske fri- og rettigheter».

– Utbildningsförvaltningen har fattat beslut om att dra in tillståndet för den här förskolan och det gör vi för att vi ser brister i ägarskapet. Grunden till beslutet är naturligtvis att vi har fått ett yttrande från Säkerhetspolisen som visar på att det finns risk för radikalisering i ägarkretsen, sier skolerådet og utvalgsleder Isabel Smedberg-Palmqvist (V) til Expressen.

Kommunen ble kjent med Säpos vurdering i mai i år, da den svenske Skolinspektionen trakk tilbake tillatelsen til grunnskolen Framstegsskolan. Kommunen forsto da at Saimagårdens førskole ble drevet av samme eier. Isabel Smedberg-Palmqvist er kritisk til at kommunen ikke ble informert tidligere.

– När det finns risk för olika former av radikalisering så borde Säkerhetspolisen verkligen kontakta Utbildningsförvaltningen i Stockholm och meddela det. Vi har ju inte den kompetensen utan vi måste ju försäkra oss om att få den informationen från Säkerhetspolisen eller andra myndigheter, sier Smedberg-Palmqvist.

Les mer: Sverige: Muslimske skoler stengt – ledelsen anses som upassende

Les mer: Rektor ble anmeldt etter å ha kritisert religiøs bekledning av barn, nytt eksempel på «Lawfare» i Sverige?

Les mer: Sverige: Private skoler og barnehager drives av ekstremister som overvåkes av Säpo

Kommunens vedtak om å stenge Saimagårdens førskole ble lørdag sterkt kritisert av Mikail Yüksel, partileder i Islamistpartiet Nyans. På Twitter skriver Yüksel blant annet at Säpo «bør holde labbene unna muslimske friskoler».

Vedtaket trer i kraft fra 17. august og berører om lag 60 barn. Disse skal nå tilbys plass i kommunale barnehager.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.