Nytt

I sin iver etter å unngå «utenforskapet» mente Örebro kommune i Sverige at det beste de kunne gjøre for å rehabilitere «hjemvendte» jihadister var å tilby dem jobber i Örebro kommune.

Vi minner for ordens skyld om terrorekspert Maguns Ranstorps ord i anledningen:

Terrorexperten Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan och ansvarig för EU:s arbete i frågan, tycker att Örebro gör rätt.

– De som är kritiska är helt ute och cyklar, säger han till Expressen och forsätter:

– De vet inte hur förebyggande arbete fungerar. Det här handlar om att ge de här personerna en struktur. Få dem tillbaka i normaliteten, i stället för att de rekryterar och radikaliserar andra ungdomar. Ett förebyggande arbete så att de inte återfaller i sin våldsbejakande verksamhet. Om man inte har ett förebyggande arbete, det är då det kan bli katastrofala följder.

Men i går meldte SVT at en avdød IS-jihadist allerede hadde jobb i kommunen. Og han var ikke alene. Det viser seg at flere som har deltatt i jihad har fått praksisjobb av Örebro kommune. Dette forteller Thomas Gustafsson, leder av Partnerskap Örebro som via kommunen ordner praksisplasser for 18-24-åringer som befinner seg «i utanförskap» som de kaller det.

Dette skal være for å fange opp og arbeide forebyggende med ungdom slik at de ikke slutter seg til ekstreme grupper.

– Hösten 2013 fick vi veta att tolv killar från Vivalla åkt ner och krigat. Några stannade i Turkiet, andra begav sig till Syrien. Vi pratade med polisen när de återvände till Sverige, men det fanns inga misstankar om brott mot någon av killarna. Så därför ville vi hjälpa dem, säger Thomas Gustafsson till SVT Tvärsnytt.

En av de som fikk praksisjobb av Örebro kommune var mannen i  20-årsalderen som for noen uker siden døde etter å reist tilbake for å kjempe for IS i Irak.

– Han hade en praktikplats hos oss några månader. Sedan slutade han och lämnade landet, berättar Gustafsson.

Hur känns det att en kille som ni ändå haft hos er ändå väljer att åka tillbaka och strida för IS?

– Det är naturligtvis ett misslyckande. Men vi måste också erkänna att vi kanske inte förstår alla de här starka krafterna som finns. Det är väldigt svårt att veta hur en person med övertygelse tänker, säger Gustafsson och tillägger:

De innrømmer at de ikke forstår de sterke kreftene som ligger bak, men de tror allikevel at de kan stanse ekstremistene ved å gi dem kommunejobber.  

my-jihad

At så mange ikke forstår kreftene bak gjør oss enda mer sårbare

SVT