Minareten på moskeen i Stockholm. Foto: Holger.Ellgaard / Wikimedia Commons.

Seks radikale islamister som ble pågrepet våren 2019 etter at den svenske Säkerhetspolisen (Säpo) hadde klassifisert dem som trusler mot rikets sikkerhet, kan ikke utvises fra Sverige og er blitt satt på frifot.

Sveriges regjering hadde besluttet å utvise de voldsforherligende islamistene fra landet på livstid, men det har ikke vært mulig å iverksette utvisningene fordi de seks risikerer forfølgelse i sine hjemland, skriver Expressen.

Den mest kjente av de seks er Gävle-imamen Abo Raad, en ideologisk lederskikkelse som har hatt forbindelser til Det muslimske brorskapet i Sverige. Den svenske avisen har truffet en annen av dem, Abo Raads svoger og tidligere Umeå-imam Hussein Al-Jibury. Han arbeidet som sjåfør på en skolebuss og som vaktmester i en barnehage da han ble pågrepet.

Etter seks måneder i varetekt flyttet Al-Jibury fra den nordsvenske byen for å bosette seg i Malmö, hvor han sier at han trives godt, til tross for at han har meldeplikt for politiet og ikke lenger kan jobbe eller har rett til offentlige ytelser.

Al-Jibury hevder at han aldri har gjort noe galt, at hverken han eller advokaten har hatt innsyn i Säpos anklager mot ham, at han bare er en vanlig familiefar, samt at han har advart mot IS og alltid vært «veldig nøye» med sine fredagsprekener.

– Jag har sagt till dem att ge mig bara bevis på att jag gjort nåt dumt här i Sverige så kommer jag skriva under på att ni får hänga mig på torget mitt i stan i Stockholm, inför hela svenska befolkningen. Jag accepterar det, 100 procent. Under 23 år har jag aldrig gjort nåt dumt här i Sverige. Aldrig.

Säpo kan ikke gi detaljer fordi det risikerer å avsløre deres arbeidsmetoder. Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier imidlertid at Al-Jibury er en radikal salafist med en nettverksrolle, der han fungerer som «et nav for voldsforherligende islamister»:

– I miljön kring Jibury har det kretsat IS-återvändare, IS-rekryterare och personer som uppmanat andra att stötta IS på olika sätt. Det behöver inte vara så att han har en operativ roll själv, men han fungerar i alla fall som ett nav för våldsbejakande islamister, säger Magnus Ranstorp.

Expressen lurer på hvordan Hussein Al-Jibury har råd til å bo i en stor, nyinnkjøpt leilighet i Rosengård.

– Du vet jag har jobbat i 18 år och är en sparsam man. Jag har sparat lite pengar och min fru får sjukpension, så vi klarar oss.

Etter at de seks islamistene ble pågrepet, ble det holdt protestdemonstrasjon mot utvisningen av dem i Stockholm.

Blant organisatorene var Amer al-Hasani, en jihadist som i 2017 ble dømt til 15 års fengsel i Hellas etter at han hadde prøvd å slutte seg til IS i Syria. Han ble imidlertid løslatt etter kort tid, og dukket deretter opp igjen i Sverige.

 

 

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.