Nya Kastets skola i Gävle. Foto: Google Maps

Det svenske skoletilsynet stenger den muslimske friskolen Nya Kastets skola i Gävle etter beviselige bånd til islamsk ekstremisme.

Ifølge Gefle Dagblad er bakgrunnen et eierskifte i våres, da grunnleggeren Rabie Karam solgte virksomheten til daværende visestyrer Adam Mantaye.

Den direkte årsaken til at skolen stenges, er at den svenske Säkerhetspolisen (Säpo) har knyttet skolen til voldelig radikal islamisme. Avgjørelsen kommer etter at det svenske skoletilsynet fant alvorlige mangler i egnethet blant skolens eiere og ledelseskrets, skriver Sveriges Radio.

Avgjørelsen er basert på lovendringer som trådte i kraft ved årsskiftet 2018-2019, melder skoletilsynet i en pressemelding.

– Vi har bedömt att den nya ägaren är olämplig för att han ingått ett bulvanförhållande med den tidigare ägaren som i sin tur bedöms ha en koppling till extrema miljöer, säger Andreas Gydingsgård, enhetschef på Skolinspektionen till Gefle Dagblad.

Skolen har ifølge avisen klare forbindelser til islamistiske ekstremister, inkludert imamen Abo Raad, som tidligere ble dømt til utvisning i en høyt profilert sak.

Abo Raad ble pågrepet av det svenske Migrationsverket i april 2019 i påvente av utvisning, men ble ikke gjennomført på grunn av den svenske Utlendingsloven og Europakonvensjonen. Risikoen for tortur og dødsstraff i hjemlandet veide tyngre enn Säpos vurdering av Raad som en trussel mot rikets sikkerhet.

Raad ble løslatt og vendte hjem til familien og menigheten i Gavle 1. november samme år.

Ifølge forfatteren og journalisten Johan Westerholm er Raad en profilert figur i det jihadist-misjonerende miljøet i Sverige, og i boken Islamismen i Sverige skriver han at det er en kjensgjerning at ekstreme miljøer etablerer seg innenfor rammen av den svenske friskolelovgivningen.

 

Kjøp boken fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.