Lørdag demonstreres det mot at Sverige i de siste ukene har plassert flere radikale imamer i forvaring. En av disse er imamen i Gävles moské Riyad Al-Duhan. Abo Raad ble stanset av sikkerhetspolitiet onsdag 24. april da han var ute og spaserte med sin kone, ifølge slektninger som har snakket med Gefle Dagblad. Også Abo Raads sønn er blitt plassert i forvaring.

Lokalavisen Gefle Dagblad har gransket Abo Raad og peker ham ut som en sterkt salafistisk imam. Abo Raad har bodd i Sverige i over 20 år og søkt om statsborgerskap to ganger. Dette har han ikke fått og hans slektninger tror at han risikerer utvisning fra Sverige.

Abo Raad 

3. mai demonstrerte medlemmene fra Gävles moské etter fredagsbønnen. Abo Raad sitter i forvaring ved Migrationsverket i Sollentuna.

Moskémedlemmene vil gjerne beholde sin salafist-imam.

Expressen skriver at flere imamer er plassert i forvaring rundt omkring i Sverige og at de tilhører radikale islamistmiljøer:

Säpo har begärt och fått Migrationsverket att ta följande personer i förvar: Gävleimamen Abo Raad och hans son, imamen Hussein Al-Jibury i Umeå och imamen Fekri Hamad från Västerås. I torsdags togs den muslimska friskolan Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser el Nadi, 54, också i förvar.

Alla ingår i samma radikala islamistiska miljöer.

När SVT Gävleborg varit i kontakt med Säpo har vi inte fått några svar rörande omhändertagandet av imamerna, men i ett mejl svarar de:

”Säkerhetspolisen uttalar sig inte om enskilda personer med hänsyn till personens säkerhet och integritet.
Generellt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering.
En av de åtgärder som Säkerhetspolisen kan använda sig av är  möjligheten inom lagen om särskild utlänningskontroll att ta personer som utgör ett säkerhetshot i förvar.”

Terrorforsker Magnus Ranstorp kan opplyse om at imamene inngår i et nettverk:

– Det är samma nätverk baserat på familj och vänskap

Lørdag formiddag ble det arrangert en støttedemonstrasjon i Stockholm for de radikale imamene. En av arrangørene er den terrordømte jihadisten Al Hasani Amer, opprinnelig fra Jemen. Han ble pågrepet i Hellas på vei til å bli jihadist for IS i Syria. Al Hasani Amer ble dømt i Hellas i 2017 til 15 år fengsel. Dette ble senere senket til 7 år og tre måneder. Men så slapp grekerne ham ut av fengselet og han flyttet tilbake til Göteborg. Samnytt skriver:

Svenska UD bekräftar uppgifterna och säger också att ärendet för myndighetens del är avslutat. Man kan inte svara på varför Amer släppts trots att många år återstår av den utdömda strafftiden.

Og nå leder han altså en demonstrasjon mot utvisning av radikale imamer.

Expressen     SVT

 

Kjøp billetter til Katie Hopkins her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂