Migrantleir i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT / NTB

Mer enn halvparten av de ulovlige innvandrerne som skulle ut av Sverige i 2021, er nå etterlyst. Politiet aner ikke hvor de befinner seg, og det snakkes om et «skyggesamfunn» ute av kontroll.

Hvor blir det av de mange ulovlige innvandrerne i Sverige? Det spørsmålet stiller nå myndighetene seg. For når man prøver å få utvist migranter uten lovlig opphold, blir over halvparten rett og slett sporløst borte.

I 2021 var det 18.000 som skulle utvises fra landet. Av disse er over 10.000 etterlyst; man har ikke klart å finne dem og få iverksatt utvisningen. SVT omtaler saken:

Trots politiska löften om att fler utvisningar ska verkställas, visar statistiken knappa förändringar.

Under 2021 anmäldes över 10 000 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd som avvikna och efterlysta av polisen.

Politiet opplyser at de ikke har noen kontroll eller oversikt over situasjonen til disse personene:

– Vi har människor som befinner sig i vårt samhälle som vi inte känner till och som ingen har kontroll över, säger Cajsa Velden, chef på Nationella gränspolisen.

Det fortelles at det er oppstått et slags «skyggesamfunn» i landet, bestående av papirløse migranter uten lovlig opphold:

Skuggsamhället i Sverige och de papperslösa människorna, som befinner sig i landet utan laglig rätt, är en återkommande fråga inom migrationsdebatten som återigen blivit högaktuell.

Men hur många människor det faktiskt rör sig om kan varken Migrationsverket eller Polismyndigheten svara på.

– Jag upplever att många av de som rör sig i Sverige rör sig också väldigt snabbt över flera gränser inom Europa. Det är svårt att ha kontroll över hur många de är eller var de befinner sig, säger sektionschefen Cajsa Velden på Nationella gränspolisen.

I fjor ble altså 10.000 etterlyst av politiet, uten at man helt vet hvor man skal lete:

Men om personerna är kvar i Sverige eller lämnat på egen hand, är det ingen som vet, skriver SVT.

Fra politiets side påpekes det at landet har for få steder der man kan ta ulovlige migranter i forvaring i påvente av utvisning:

Cajsa Velden pekar ut bristen på förvarsplatser som ett problem och menar att fler förvarsplatser ger gränspolisen bättre förutsättningar.

– Så att vi kan hålla folk i förvar tills att vi kan verkställa en utvisning, säger hon.

Les også: 

Sverigedemokraterna: Best for alle om innvandrere returnerer dit de kom fra

 

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.