Nytt

Det gjærer på grasrota til Moderaterna. Fredrik Reinfeldts formaning om å åpne hjerter og lommebøker falt ikke i god jord. Den var for overspent for Moderaternas velgere.

Nå viser en spørreundersøkelse utført av SVT at halvparten av politikerne i kommuner der Moderaterna styrer, er for en begrensning. De vil også at det skal bli vanskeligere å få permanent opphold.

– Vi kan inte ta in hur många som helst, som nästa år då vi ska ta in 110.000. Det är ju som Eskilstuna, ska vi bygga upp en stad på ett år, det fungerar inte. Nånstans måste vi sätta en gräns, säger Timo Granetin, oppositionsråd i sörmländska Vingåker.

SVT:s enkät har skickats till 283 kommunpolitiker och 142 har besvarat den. Ytterliggare en känslig fråga är om Sverige bör bli mer restriktivt med att ge permanenta uppehållstillstånd.

Till exempel beslutade Migrationsverket 2013 att samtliga syrier med skyddsskäl får permanent uppehållstillstånd, något som gör att även anhöriga har rätt att bosätta sig i Sverige. I vår undersökning menar 53 procent av de svarande att det bör bli svårare att få just permanent uppehållstillstånd.

Men den nye partilederen Anna Katrin Batra er på Reinfeldts linje. Hun vil i prinsippet ha fri innvandring, hvis folk «skjøter sig» og er lovlydige.

Batra konstaterer at verden er grym, Sverige er rikt og har plikt til å hjelpe. Hun vil ikke diskutere volum, men hvordan integrasjonen kan bli bedre. Det er noe annet. Kritikerne mener Sverige for lengst har sprengt alle grenser for hva landet kan klare.

Reinfeldt viste hvor skapet skal stå da Tobias Billstrøm forsøkte seg våren 2013.

Frågan om hur många personer som ska kunna invandra till Sverige har varit en känslig fråga inom Moderaterna under lång tid. Förre migrationsministern Tobias Billström fick hård kritik våren 2013 efter att han i SVT:s Agenda sagt att moderaterna skulle diskutera volymen invandrare som kommer till Sverige.

En av de hårdaste kritikerna mot Billström var partiledaren Fredrik Reinfeldt som bestämt dementerade att Moderaterna skulle ta upp frågan. En stor del av kommunpolitikerna upplever att detta varit ett problem.

Men hvordan skal partiet unngå å miste velgere til SD hvis det fastholder en slik ultraliberal kurs?

 

http://www.svt.se/nyheter/sverige/svt-undersokning-moderaterna-splittrat-i-invandringsfragan