Danmarks nye system for asylmottak, der asylsøkere skal sendes til land utenfor Europa for å få sin asylsøknad behanlet, vekker oppmerksomhet fra de innvandringsliberale kreftene i FN og EU. Danmarks invandrings- och integrasjonsminister Mattias Tesfaye (S) avviser innvendingene i et nytt intervju i det svenske TV-programmet Aktuellt.

Ifølge Tesfaye har det eksisterende asylsystemet brutt sammen.

– Vi använder enorma resurser och pengar på advokater, tolkar och allt möjligt annat för människor som inte behöver asyl. Så det är inte humanistiskt.

– Samtidigt menar vi att invandringen till Danmark har varit alldeles för stor i för många år. Vår integration kan inte följa med. Så vi har behov av att få kontroll över tillströmningen till Danmark, särskilt från länderna kring mellanöstern.

Aktuellt spør hvordan det kan være mer humanistisk å nekte folk å søke asyl. Tesfaye lar seg ikke vippe av pinnen.

– Vi får möjlighet att hjälpa många, många fler om vi använder våra resurser på de flyktingar, på det stora flertalet flyktingar, som finns i konfliktzonerna.

– I gengäld så ska Danmark gärna ta emot kvotflyktingar genom FN:s omflyttningsprogram, så att vi inte har människosmugglare som styr tillströmningen till Europa, så att de människor som har resurser och kontakter som kommer, typiskt unga män.

– Vi vill kunna styra det, kontrollera det, genom kvotflyktingssystemet, och välja samlade familjer eller kvinnor med barn, istället för det nuvarande systemet, som vi menar inte är humanitärt hållbart.

Selvsagt er det ikke så veldig sannsynlig at Danmark lykkes med å endre asylsystemet. De afrikanske landene Danmark har samtaler med har foreløpig ikke sagt seg villige til å operere som asylmottak for Danmark. Dette handler nok i stor grad om penger.

Det er dessuten vanskelig å returnere folk som får avslag på sin asylsøknad, uten at hjemlandene samarbeider.

Men Tesfaye og den danske sosialdemokratiske regjeringen tar uansett et stort skritt bare ved å vedta dette som en ønsket politikk. Hvis de lykkes vil presset på andre lands myndigheter øke betraktelig. Og kritikken fra FN og EU preller av på ministeren.

– Men vi vill insistera på att målet måste vara att hjälpa så många flyktingar som möjligt och ta hand om vårt eget samhälle. De ska vi kunna göra på samma gång. Det duger inte att det är människosmuggling över medelhavet som reglerar hur många människor som kommer hit. Det håller inte vårt samhälle för.

Tesfaye mener at de ekte flyktningene står igjen som tapere i dagens system, mens falske flyktninger flommer inn i Europa. Og de enorme pengebeløpene som brukes på å forsørge de falske flyktningene kunne hjulpet langt flere ekte flyktninger i nærområdene.

–  Ju mindre pengar vi satsar i Danmark på att hjälpa folk som saknar asylskäl, ju mindre vi satsar här, på advokater, tolkar, inkvartering och allt möjligt annat, desto mer kan vi satsa på dem som faktiskt har asylskäl.

– Människor som befinner sig i Turkiet, Jordanien, Kenya eller Rwanda, de människorna är inte mindre viktiga än de som kommer till Danmark och har sökt asyl.

Tesfaye vil fokusere på kvoteflyktninger, helst familier med barn. Dagens asylsystem fører til at en svært stor andel av de migrantene som ankommer Europa er unge menn i stridsfør alder. Mange av disse har absolutt ikke noe grunnlag for å få asyl.

– Idag är det framförallt unga män som sitter i båtarna på väg över medelhavet. Hälften av dem har inget skyddsbehov. Det är dem vi lägger pengarna på. Det måste vi ändra på. Och någon måste gå i täten, och nu är det den danska regeringen, men jag är övertygad om att EU:s asylsystem måste göras om eftersom  vårt samhälle inte klarar av tillströmningen.

SVT Aktuellt
Nyheter Idag

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.