Den danske statsminister Mette Frederiksen (S) er skeptisk til varig opphold for ukrainerne. Foto: Martin Sylvest / Ritzau  NTB

Den danske statsminister Mette Frederiksen er tydelig på at ukrainerne tas imot for midlertid opphold. Siden skal de hjem igjen. Derfor er det lite behov for integreringstiltak.

Det ankommer nå tusener av ukrainske krigsflyktninger til Europa hver dag, også til de skandinaviske landene. Både i Norge og Sverige er det mye snakk om hvordan disse skal bli en del av samfunnet på permanent basis.

Men i Danmark har regjeringen et annet syn på dette. Statsminister Mette Frederiksen (S) avviser at man har noe mål om at ukrainerne skal bli «dansker».

De skal tvert imot reise tilbake til Ukraina så fort situasjonen tillater det, og bidra til å gjenoppbygge sitt eget land.  Derfor har de kun fått et tidsbegrenset opphold i Danmark, på to år.

Samnytt har omtalt denne saken:

Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) gav under en debatt i Folketinget på tisdagen ett tydligt besked om att de ukrainska flyktingarna inte är här för att stanna. Så snart situationen medger ska de återvända hem och hjälpa till med återuppbyggnaden av hemlandet.

Dette er en annen tilnærming enn det svenske myndigheter har:

I Sverige har asylrätten under lång tid fungerat som ett verktyg för permanent migration. Den politiska debatten har haft som utgångspunkt att alla som kommer ska stanna, integreras och snabbt tilldelas svenska medborgarskap.

I Danmark är hållningen en annan och i samband med de senaste veckornas anstormning av ukrainska flyktingar ger statsminister Mette Frederiksen (S) ett tydligt besked: Ukrainarna ska så snart situationen medger återvända till sitt hemland och hjälpa till att bygga upp det igen efter kriget, skriver Samnytt.

Statsminister Frederiksens synspunkt deles av Ukrainas ambassadør i Danmark:

Förtydligandet kom på tisdagen i en riksdagsdebatt. Detta efter att Ukrainas ambassadör i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, i intervju med flera medier understrukit att de ukrainare som nu flyr sitt land och kommer till Danmark inte ska integreras och stanna där.

For danskene er det et poeng at man på denne måten sikrer kapasitet for å kunne hjelpe også andre i fremtiden:

Fredriksen påpekade i den debatt i Folketinget där frågan togs upp att det förhållningssättet är en förutsättning för att Danmark ska kunna hjälpa andra i framtiden.

I Sverige har nuvarande och tidigare regeringar fått skarp kritik för att ha fört en politik där landet nu ”är fullt” och det saknas kapacitet att hjälpa ukrainska krigsflyktingar på det sätt som annars skulle vara möjligt.

– Det är ett annat förhållningssätt till flyktingfrågan än vad vi normalt hör, och det håller jag mycket med om. Att vara flykting är tillfälligt, så man måste återvända och hjälpa till att bygga upp sitt hemland när man får möjlighet. Det gör att vi kan hjälpa andra flyktingar.

Danske myndigheter er spesifikke med hensyn til hvor lenge ukrainerne har oppholdstillatelse, noe også den ukrainske ambassadøren mener er den beste løsningen:

Danmark har klubbat en speciallag som ska ge ukrainarna rätt att stanna i maximalt två år.  Ambassadör Mykhailo Vydoinyk har uttryckt tacksamhet över att lagen signalerar tillfällighet, beretter Samnytt.

Les også: 

Å integrere ukrainske flyktninger kan bli vanskeligere enn vi tror

Bestill boken i dag: 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.