Sveriges Radio-reporter Sanna Drysén under et av sine såkalte  «snyftreportage» med kjæresten og islamisten Raad Al-Duhan, i desember 2019. Skjermdump Sveriges Radio

En journalist ved Sveriges Radios Ekot fikk i oppdrag å granske tilfellene med islamister som skulle utvises fra Sverige, siden de ble ansett som en sikkerhetstrussel. Da innledet hun et forhold til en av islamistene.

Det dreier seg om Raad Al-Duhan, som er sønnen til Abo Raad, en omstridt imam i Gävle. Begge to sto på listen over de som sikkerhetspolitiet (Säpo) ville utvise fra Sverige.

Den kvinnelige journalisten Sanna Drysén gjorde en rekke reportasjer om dette i slutten av 2019.

«Reportagen bestod i allt väsentligt av kritik mot Säkerhetspolisen och övriga myndigheter och mot bristande transparens i tillämpningen av lagen», skriver Doku.

Et intervju som Drysén gjorde med Raad Al-Duhan fikk kritik av terroristforskeren Magnus Ranstorp, som skrev att intervjuet inte fremsto som upartisk.

Journalisten bemötte sammanfattningsvis kritiken mot hennes inslag med att hon endast granskade handläggningen av ärendena och att hon inte kände till de närmare omständigheterna i något av fallen.

Nå avslører Doku at Drysén innledet en relasjon med Raad Al-Duhan. noe som etterhvert fikk konsekvenser for journalisten. De understreker dog at det er uklart når forholdet mellom de to oppsto.

Al-Duhan bodde en periode hjemme hos Drysén. I dag er han oppført på en eksklusiv adresse i Stockholm, som han deler med moren til Drysén.

Doku fick för en tid sedan information om att Raad Al-Duhan inte bor hos journalistens mamma, trots att han numera alltså är folkbokförd där. I stället ska han bo hos journalisten.

Moren har også engasjert seg i saken, og har blant annet skrevet brev til justisminister Morgan Johansson (S) med kritikk mot hvordan Al-Duhan-saken har blitt håndtert. Hun nevnte ikke i brevet at hennes egen datter hadde et forhold til Al-Duhan, og fremstilte seg selv som en tilfeldig lytter.

”När jag hör reportagen från Ekot om hur vi i Sverige i praktiken hanterar dessa personer så är det svårt att värja sig från tanken att vi faktiskt försöker göra deras liv så uselt och svårt vi bara kan och under så lång tid vi kan.»

Fria Tider beskriver innslagene Drysén lagde for Ekot som «snyftreportage».

Klas Wolf-Watz er ansvarlig utgiver for Ekot, og sier at Sanna Drysén ikke lenger er en del av redaksjonen.

– Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag. Det resulterade i att hon slutade på egen begäran i början av oktober 2020.

Men hennes reportasjen er fortsatt tilgjengelige på hjemmesiden til Ekot, uten noen form for informasjon om at journalisten faktisk intervjuer en person hun har et forhold til.

«Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen», står det  under artiklene.

En av de seks islamistene Säpo ville utvise fra Sverige reiste frivillig. De fem andre oppholder seg fortsatt på svensk jord.

Også i Norge finner vi eksempler på at profilerte, kvinnelige journalister innledet forhold til kjente islamister.

Oppdatering: Etter at denne artikkelen ble skrevet, oppdaget en leser at Sanna Drysén har slettet sin Twitter-konto.

Doku

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.