Vetenskapsskolan i Kortedala utenfor Gøteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix.

Elleve personer som har vært ansatt ved en offentlig støttet muslimsk friskole i Sverige, kan knyttes til et voldsforherligende islamistisk miljø som holdes under oppsikt av den svenske Säkerhetspolisen (Säpo), og blant disse hadde minst fire returnert fra krigen i Syria.

Det går frem av undersøkelser av den muslimske Vetenskapsskolan som er blitt utført av Doku og Expressen, hvor det også avsløres at flere av personene det gjelder, har større eller mindre grad av tilknytning til den islamske staten (IS).

Opplysningene er til dels sterk kost:

En 33-årig kvinna åkte ner med sina barn till Syrien 2013 för att bo i ett av terroristgruppen Jaysh al-Muhajireen wal-Ansars kvinnohus.

Familjen försörjdes av terrorgruppen, som kort senare skulle uppgå i IS, medan kvinnans dåvarande make Hassan Al-Mandlawi var en av gruppens befäl.

Den 33-åriga kvinnan anställdes av Vetenskapsskolan efter hemkomsten till Sverige. Hennes dåvarande make Al-Mandlawi, dömdes till livstidsfängelse för terrorbrott begångna i Syrien efter att filmer hittats där han är med då två män fick halsen avskurna samma år familjen var där.

Ekstremismen ved den aktuelle skolen, som har virksomhet i Gøteborg, Gävle og Halmstad, har gjort seg gjeldende selv på toppledernivå: Den 15. mai ble skolens direktør Abdel-Nasser El Nadi, arrestert av Säkerhetspolisen (Säpo) og satt i forvaring som trussel mot rikets sikkerhet i egenskap av radikal islamist.

En 60 år gammel kvinne som også har vært ansatt ved skolen, reiste til Syria for å bo i nærheten av datteren sin, som hadde reist i forveien og giftet seg med en kjent terrorist. En 32 år gammel mannlig ansatt som også hadde reist til Syria, skrev et dikt da IS erobret Mosul:

Det är ett maktskifte på gång
för det här är nya tider
Våra lejon har vaknat och
plockar vinst i sina strider
Huvuden kommer att rulla
som inte förtjänar några axlar.
Systemen kommer
splittras enkelt
som att krossa en flaska.

Skoleleder ved Vetenskapsskolan i Gøteborg, Sven-Erik Berg, blir konfrontert med at en av de fire som hadde returnert fra Syria, fremdeles er ansatt. Han sier at skolen har et veldig tydelig verdigrunnlag, og at personen det gjelder, nå har tatt avstand fra IS.

När den här personen var nere i Syrien, vad var den personens inställning då?

Det har inte jag frågat om.

Når skal regjeringen kaste islamistene ut av skolen? spør Expressen på lederplass. Ukulturen ved Vetenskapsskolan har pågått i mange år:

Officiellt är skolorna konfessionsfria, men gång på gång slår Skolinspektionen ned på att religiösa inslag förekommer. Redan 2012 fick skolan kritik för att lågstadieelever undervisades i religion – i strid med läroplanen – och då enbart i ”islam, bön och arabiska”. Senare inspektioner visade att flickorna fick sitta längst bak i klassrummet under vissa lektioner, och att sexualundervisningen, av kulturella hänsyn, var obefintlig.

Det er fullkomment absurd at radikale islamister får drive skattefinansiert skolevirksomhet i Sverige, konkluderer avisen.

Men absurditetene hører etter hvert til hverdagens orden, ikke minst i vårt østlige naboland. Lignende tilfeller har også vært påvist i Storbritannia.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.